SAD odobrava cjepivo protiv ebole koje ima stopostotni uspjeh

Preventivno cjepivo, koje je razvio Merck & Co, ima rekordnu stopostotnu učinkovitost kada se daje najmanje 10 dana prije izloženosti virusu

Američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je cjepivo namijenjeno suzbijanju ebole sa zaista nevjerojatnom stopom uspjeha. Lijek, nazvan Ervebo, pokazao se kao odličan u područjima Demokratske Republike Kongo i sada predstavlja moćno oružje u arsenalu zdravstvenih djelatnika.

Kao i svaki virus, virus ebole dolazi s više svojstava, a borba protiv tih različitih svojstava može se pokazati izuzetno teškom za znanstvenike. Jedno posebno zabrinjavajuće svojsvo virusa zove se Zaire, a cjepivo Ervebo pokazalo se 100% uspješno protiv Zaire, ako se pravilno primjenjuje.

Preventivno cjepivo, koje je razvio Merck & Co, ima rekordnu stopostotnu učinkovitost kada se daje najmanje 10 dana prije izloženosti virusu. Cjepivo sadrži jednu dozu, što je jako praktično, posebno u područjima koja su opustošena virusom i gdje zahtijevanje da se ljudi vrate na više cijepljenja može biti poprilično težak zadatak.

– Bolest virusa ebole je rijetka, ali teška i često smrtonosna bolest koja ne poznaje granice. Vakcinacija je ključna kako bi se spriječilo izbijanje i spriječilo širenje virusa ebole kada se pojave epidemije – izjavio je Peter Marks, direktor FDA-inog Centra za procjenu i istraživanje biologije te dodao:

– Odobrenje Erveboa od strane FDA-a velik je napredak u zaštiti od ebola virusa, ali i pokazuje spremnost vlade u SAD-u da se bori protiv te opake bolesti.