Kinezi imaju novi vlak: Autonomna kompozicija jurit će 350 km/h!

Sve će kabine biti opremljene 5G mrežom i kineskim specijalitetom, tehnologijom za prepoznavanje lica

Dok se mi i dalje bavimo temama zbog kojih bi nas i krapinski pračovjek pogledao u čudu i rekao “braćo, idemo naprijed”, neki dijelovi svijeta doista se kreću u tom smjeru, i to velikom brzinom. U Kini je politički sustav čudan amalgam partijske kontrole i kapitalističke Valhale, novaca ima napretek, a jedan i drugi sektori posvećeni su istom cilju, tehnološkom napretku koji bi trebao zadiviti ostatak svijeta.

Kao dio projekta Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine Kina je predstavila novi vlak-metak, ovaj put autonomni, koji će prometovati na relacijama Peking, Zhangjiakou i Taizicheng, a omogućit će i brzi razgled Kineskog zida. Postizat će brzine do 350 km/h, a opsluživat će ga samo jedan klasičan vozač-uhljeb! Zašto uhljeb? Taj sretnik neće raditi gotovo ništa, odnosno tu je samo kao osigurač ako zakažu autonomni sustavi. Vlak će sam ubrzavati i zaustavljati se na stanicama, sve će kontrolirati moćno računalo. Na svakoj stanici će putnike dočekivati roboti i usmjeravati ih u kabine.

Sve će kabine biti opremljene 5G mrežom i kineskim specijalitetom, tehnologijom za prepoznavanje lica. To je dio gdje se uključuje onaj partijski dio društva koji uvijek želi znati tko se vozi u tim vlakovima, hoda na trgovima, spava na klupama u parkovima…