Najljepša hijena na svijetu: Zagatova Lancia Delta je raritet i klasik!

Kupe je bio lakši za 120 kg od Delte i ubrzavao je do 100 km/h za samo 5.4 sekunde

Čak i ako sporadično pratite automobile kao, na primjer, hrvatsku politiku, od izbora do izbora (tu je terapiju najbolje uzimati u ograničenim dozama), čuli ste za legendarnu Lanciju Deltu HF Integrale, automobil s pogonom na sva četiri kotača, sportski klasik, koji je u natjecateljskoj formi dominirao u Svjetskom reli prvenstvu.

Linija je pokrenuta 1979. godine, automobil se mijenjao, osvajao naslove, a sportske cestovne verzije postale su kultne. Posljednja iteracija imala je 210 KS, a nizozemskom kolekcionaru Paulu V.J. Kootu to nije bilo dovoljno. Javio se dizajneru i proizvođaču ograničenih serija automobila Zagatu s idejom da bi htio nešto jače i bolje. Ovaj je razmišljao i razmišljao i u duhu profesora Baltazara osmislio kupe na bazi Delete HF Integrale s dvolitrenim turbo motorom i 250 KS. Ideju je prezentirao Fiatu, ali nije naišao na odobravanje. To ga nije smelo pa je sam proizveo novi model na Deltinoj platformi koji je nazvao Hyena.

Kupe je bio lakši za 120 kg od Delte i ubrzavao je do 100 km/h za samo 5.4 sekunde. Automobil je danas raritet a Silverstone Auctions upravo prodaje jedan primjerak.