Veliki prometni problem: Koji će vozači najčešće biti umorni za upravljačem?

Vozite odmorni, nakon dva sata vožnje obavezno parkirajte automobila na sigurnom mjestu, odmorite 15-ak minuta, opustite se, odspavajte...

Zbog umora događa se oko 20 posto prometnih nesreća. Zbog umora ukupno se događa čak 50 posto nesreća sa smrtno stradalima ili ozbiljnim ozljedama. Rezultati su to istraživanja koje je proveo britanski GEM Motoring Assist.

Najveća opasnost od nesreća kojima je uzrok umor vozača je u ranim jutarnjim satima, a očekivano najugroženija skupina su mladi vozači. Druge kritične skupine su smjenski radnici, vozači kamiona i službeni vozači. Nesreće u kojima sudjeluju umorni vozači najčešće se događaju na ravnim dionicama autocesta.

Što vam možemo poručiti? Vozite odmorni, nakon dva sata vožnje obavezno parkirajte automobila na sigurnom mjestu, odmorite 15-ak minuta, opustite se, odspavajte… Osvijestite da ste umorni, ne gomilajte kilometre u takvom stanju jer to može biti iznimno opasno. Svako korištenje alkohola samo će osnažiti simptome umora.

Britansko Kraljevsko udruženje za prevenciju nesreća naglašava da umor reducira pozornost na ostale opasnosti u prometu. Brzina kojom procesirate informacije dramatično se smanjuje.