Gljivice koje se hrane radijacijom pronađene u uništenom černobilskom reaktoru mogu pomoći astronautima!

Američka svemirska agencija poslala je osam vrsta gljivica koje su pronađene u reaktoru u Černobilu u Međunarodnu svemirsku stanicu

Topljenje nuklearnog reaktora u Černobilu bio je razorni udarac za regiju, prisililo je na masovne evakuacije i primorao na čišćenje koje traje i danas. Bila je to tragedija, ali tijekom godina znastvenici su na poprištu nesreće uočili prilike za svoj rad, a jedna od najintrigantnijih dogodila se otkrićem vrste gljivica koja je počela stvarati dom unutar uništenog reaktora.

Otkrivene u ranim 90-ima, gljivice su postale žarište istraživanja za istraživače koji su željeli saznati više o tome kako su preživjelu u intenzivnom zračenju reaktora. Kako se ispostavilo, gljivice nisu samo podnosile zračenje, nego su našle način kako zračenje koristiti kao energiju za rast.

Ovo je otvorilo čitav niz uzbudljivih mogućnosti. Život koji raste u okruženjima bogatim zračenjem nije čest i ako bismo uspjeli pronaći način da gljivice iskoristimo ili iskoristimo njihovu moć apsorbiranja zračenja za vlastita sredstva, mogla bi se koristiti u raznim primjenama.

NASA se posebno zanimala za tu mogućnost i godinama je proučavala gljivice. Svemirska agencija poslala je osam vrsta gljivica koje su pronađene u reaktoru u Černobilu u Međunarodnu svemirsku stanicu gdje astronauti redovito podnose nivoe zračenja desetak puta intenzivnije nego što bi bili na Zemlji.

Ideja je da, ako znanstvenici mogu shvatiti kako gljivice apsorbiraju radijaciju i iskoristiti je, to bi moglo dovesti do novih priprema za astronaute koji se upuštaju u misije na ISS, Mjesec, pa čak i na putovanje dublje u svemir gdje će rizik od izlaganja radijaciji biti veći i u duljem vremenskom periodu.

Istraživanje još traje, ali ovo je ipak zaista odličan primjer kako se nešto vrijedno može dogoditi i kod najrazornijih tragedija.