Izbijanje koronavirusa doseže zastrašujuće nove dimenzije

S obzirom na to da zemlje poput Italije primjećuju ogromne skokove u broju slučajeva COVID-19, Svjetska zdravstvena organizacija i centri za kontrolu i prevenciju bolesti povećavaju učestalost i intenzitet svojih uputa za javnost

Ako postoji jedna tema koja trenutno privlači čitavi svijet onda je to širenje koronavirusa COVID-19. Podrijetlom iz Kine virus je u na kraju prosinca započeo širenje, koje je u početku bilo sporo, ali stvari su se dramatično promijenile u tjednima od njegovog otkrića. Sada, kad su zdravstveni dužnosnici širom svijeta pokušali reagirati, epidemija je prešla u zastrašujuću novu dimenziju.

Nova izvješća o potvrđenim virusnim infekcijama unutar Kine, koja su posljednjih tjedana bila masovna u usporedbi s ostalim dijelovima svijeta, sada su sporija od izvještaja izvan Kine. To je važan i potencijalno zastrašujuć razvoj jer bi mogao signalizirati pomak iz same Kine i postajanje najveće  prijetnje – prave svjetske pandemije.

Prema najnovijim podacima, sada je najmanje 83.704 potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom širom svijeta. Internetska stranica koju ažurira Inženjerska škola Johns Hopkins Whiting nudi tijek i popis stvarnih slučajeva u koliko je moguće stvarnom vremenu. Podaci se ažuriraju kako su prijavljeni slučajevi pojavljuju, a trend nažalost nije osobito ohrabrujući.

S obzirom na to da zemlje poput Italije primjećuju ogromne skokove u broju slučajeva COVID-19, Svjetska zdravstvena organizacija i centri za kontrolu i prevenciju bolesti povećavaju učestalost i intenzitet svojih uputa za javnost. Konkretno, Američki CDC je bio izrazito izravan kada su njihovi predstavnici američkim građanima poručili da očekuju značajne poremećaje u svakodnevnom životu.

To je očito bio slučaj “nadaj se najboljem, ali pripremaj se za najgore”, ali CDC također pokušava ublažiti bilo koju vrstu panike. Ima smisla imati dodatnu zalihu pri ruci u slučaju bilo kakvih hitnih slučajeva, ali izazivanje panike koja bi očistila police na policama i dovela do paničarenja ljudi nije dobro ni za koga.