Reakcija zabrinutog građanina: Sam je konstruirao kameru za mjerenje brzine i fotografije objavljuje na Facebooku!

Koristeći otvoreni računalni kod, mikro računalo vrijedno oko 600 kuna te kameru koja košta oko 200 kuna, Peter Lowden konstruirao je svoju kameru za nadzor brzine

Kad vam se IT stručnjak doseli u susjedstvo, uvijek možete očekivati zanimljiva rješenja. Peter Lowden živi u mirnom predgrađu Aucklanda na Novom Zelandu. Odnosno, mirno bi trebalo biti u teoriji. U praksi, premda Lowden živi u blizini škole, vozači baš na tom mjestu jure kao da sutra ne postoji.

Koristeći otvoreni računalni kod, mikro računalo vrijedno oko 600 kuna te kameru koja košta oko 200 kuna, Peter Lowden konstruirao je svoju kameru za nadzor brzine, montirao ju je na kuću i svakodnevno prati što se u njegovom susjedstvu događa.

Lowden kaže da je greška kamere unutar 2 km/h, svaki dan ulovi petero ili šestero vozača koji voze brže od 100 km/h na cesti na kojoj je ograničenje brzine 50 km/h. Jedan vozač bio je brži od 150 km/h. Ubrzo je on počeo objavljivati fotografije prebrzih vozila i vozača na Facebooku, a onda ga je posjetila i policija, zabrinuta zbog mogućnosti da se na snimkama vide rigistracijske oznake, što bi moglo potaknuti osvetničke reakcije građana. Peter Lowden je ipak uspio uvjeriti policijske službenike da kamera snima bočno i da se registracijske oznake ne vide. Do daljnjega njegova kamera nastavlja s radom.