Vijesti iz Južne Koreje: Samsung je predstavio revolucionarnu bateriju za električne automobile s dometom od 800 km!

Samsung je zato umjesto litijevog metala ugradio 5 mikrometara debeli sloj kompozita srebra i ugljika koji služi kao anoda

Prije nekoliko dana General Motors je predstavio novu bateriju s kapacitetom od 200 kWh i dometom od 643 kilometra. S obzirom na to da Tesla nudi svoja vozila s baterijom od 100 kWh  i dometom od 627 kilometara, ne može se poreći da se tehnologija baterija prilično razlikuje zavisno od proizvođača električnih automobila.

Ako ste se zapitali zašto proizvođači mobilnih uređaja s velikim iskustvom u domeni baterija ne pomažu automobilskoj industriji sa svojim širokim znanjem u ovom segmentu, sada stiže i odgovor. Naime, Samsung kao jedan od najvećih proizvođača raznih mobilnih uređaja namjerava učiniti upravo to.

– Očekuje se da će ovo obećavajuće istraživanje pomoći pokretanju ekspanzije električnih vozil – piše u izjavi južnokorejskog proizvođača, pritom se odnoseći na prototip baterije koja bi omogućila električnom vozilu domet od 800 kilometara na jednom punjenju.

Samsung još nije objavio niti jednu fotografiju baterije napravljene u potpunosti od čvrstih elektrolita. Jedini manji problem je što bi takva baterija izdržala 1000 punjenja  što je pretvoreno u kilometre najmanje 800.000 kilometara. To je manje ako se ta brojka usporedi s Teslom i Sveučilištem Dalhousie, koji trenutno razvijaju bateriju koja bi trebala omogućiti radni vijek od milijun milja (1.61 milijuna kilometara).

Samsung je odabrao proizvodnju baterije sačinjenje od potpuno čvrstih elektrolita jer podržava veću gustoću energije. Čvrsti, umjesto tekućih elektrolita također čine bateriju sigurnijom od litij-ionskih baterija, ali slaba strana većine potpuno čvrstih baterija je anoda. Iglasti kristali, poznati kao dendriti, mogu se razviti na litij-metalnim anodama tijekom punjenja, smanjujući s time životni vijek baterije.

Samsung je zato umjesto litijevog metala ugradio 5 mikrometara debeli sloj kompozita srebra i ugljika koji služi kao anoda. Isti spoj, srebra i ugljika (AG-C) je također ugrađen u pakiranje baterije, povećavajući time gustoću energije na 900 Wh/L. Ovaj materijal također je omogućio Samsungu da napravi prototip 50 posto manji od litij-ionske baterije. Zasad nisu poznate dimenzije i datum komercijalne uporabe.