Tehnologija: Honda jednostavno objašnjava zašto i dalje koristi funkcijske tipke klima-uređaja

Uklanjanje funkcijske dugmadi i tipki smanjuje troškove, a najbolje je sve nagurati u softver i sučelje infotainment sustava pa se vi snađite kad u vožnji morate promijeniti temperaturu

Uštede, uštede i samo uštede… Ako vam se nešto predstavlja kao posljednja riječ tehnologije, ne morate uvijek vjerovati. Na primjer, kontrole klima-uređaja! Većina proizvođača automobila želi da povjerujete da to što ih danas postavljaju na touch screen ekrane predstavlja posljednji korak u automobilskoj evoluciji. No, nije baš tako. Uklanjanje funkcijske dugmadi i tipki smanjuje troškove, a najbolje je sve nagurati u softver i sučelje infotainment sustava pa se vi snađite kad u vožnji morate promijeniti temperaturu ili uključiti klima-uređaj, a nikako ne možete prstom pogoditi tu funkciju na ekranu.

Honda se odlučila na drugi korak. Čak i u malom električnom automobilu e, koji ima više ekrana nego prosječna trgovina televizorima, kontrole klima uređaja su odvojene i imaju funkcijske tipke.

– Željeli smo pomoći vozačima i smanjiti distrakciju. Ovako će mnogo jednostavnije izabrati željenu temperaturu i pritom paziti na cestu – kažu u Hondi u izjavi magazinu Autocar.

Jedino tehnološko rješenje koje bi doista moglo zamijeniti tipke je sve naprednije glasovno biranje, odnosno nešto nalik umjetnoj inteligenciji u automobilima. Prvi praktičan slučaj je Mercedesov, odnosno MBUX Infotainment sustav kojemu možete reći da vam je hladno pa će pojačati grijanje… To druženje s digitalnim batlerom koji ispunjava sve vaše želje zasad je poprilično skupo.