Još jedna posljedica krize s koronavirusom: Upitna je visoka preciznost vremenskih prognoza!

Senzori na gotovo 3000 komercijalnih aviona opremljeni su posebnim senzorima koji šalju informacije o temperaturi, brzini vjetra, vlazi i turbulencijama. Većina ih sad ne leti

Kriza s koronavirusom polako širi svoje krakove, a jedan ide sve do vremenskih prognoza, odnosno meteorologa. Zračni promet je gotovo u cijelosti obustavljen, a s njim će vremenske prognoze izgubiti na preciznosti. Kako, vjerojatno se pitate?

Senzori na gotovo 3000 komercijalnih aviona opremljeni su posebnim senzorima koji šalju informacije o temperaturi, brzini vjetra, vlazi i turbulencijama. Tih podataka gotovo da i nema. Prosječno se u jednom mjesecu zabilježi oko 700.000 ‘izvještaja’ sa zrakoplova, a u ožujku ih je bilo samo nekoliko tisuća.

– Ostane li ovakva situacija, smanjit će se i pouzdanost prognoza – kazao je Lar Peter Rishojgaard iz Svjetske organizacije za meteorologiju (WMO).

U Zemljinoj orbiti je i 70 satelita koji nadziru vrijeme, a tu i su brojne stanice na tlu. Dio podataka koji šalju avioni bit će nadoknađen, ali dio i neće…