Kriva procjena: Brod venecuelanske ratne mornarice napao kruzer pa potonuo!

Od silovitog udarca u bulbni pramac Resolutiona nastala su teška oštećenja na ratnom brodu i on je počeo tonuti

U ovom ludom svijetu u kojem živimo malo nas vijesti može iznenaditi, ali iza sljedeće ipak ostaje mnogo upitnika. Patrolni brod venecuelanske ratne mornarice Naiguata naišao je u ophodnji, 13 nautičkih milja od otoka Tortuge, na kruzer RCSG Resolute, koji plovi pod portugalskom zastavom.

Zapovjednik Naigautua izdao je rezolutnu naredbu Resoluteu da prati ratni brod sve do luke Puerto Moreno, na otoku Margarita. No, cruiser je bio na servisnoj plovidbi. Jedan motor Reaultiona je radio, a drugi su mehaničari servisirali. Časnik na brodu prvo je želio s vlasnikom broda provjeriti što da radi, može li napuštati zadani smjer plovidbe.

No, zapovjednik Naigautua postao je nervozan i ratni brod je počeo ispaljivati topovske hice upozorenja. Niti to nije bilo dovoljno, pa se venecuelanski brod počeo zalijetati u kruzer. Nekoliko puta je udario bočnu stranu kruzera, a potom se zaletio u njegov pramac. Od silovitog udarca u bulbni pramac Resolutiona nastala su teška oštećenja na ratnom brodu i on je počeo tonuti.

Sad se priča razdvaja poput autoceste u Bosiljevu. Vlasnici Resolutea tvrde da je brod ostao na poprištu nesreće i ponudio pomoć nesretnim vojnim mornarima, a venecuelanske vlasti tvrde da nikakve pomoći nije bilo i posadu Resolutiona optužuju za piratstvo, odnosno ne isključuju da su na brodu bili plaćenici koji su se trebali boriti protiv aktualnog režima. Venecuela je, inače, pod sankcijama jer SAD i saveznici ne priznaju režim predsjednika Madura.

Za kraj, znate li zašto je potonuo Naiguata? Resolute je opremljen za krstarenja i ekspedicije na ledenim morima pa stoga ima ojačanja na pramcu.