Koronavirus: Koja su sve prometna ograničenja u Hrvatskoj, susjednim i ostalim europskim državama?!

Donosimo vam sve aktualne zabrane i ograničenja u Hrvatskoj i susjednim državama te ćemo ih obnavljati s novim podacima koje ćemo dobivati tijekom narednih sati i dana...

Pandemija koronavirusa utjecala je na promet u cijeloj Europi. Donosimo vam aktualne zabrane i ograničenja u Hrvatskoj te susjednim i drugim europskim državama. Obnavljat ćemo ih s novim podacima koje ćemo dobivati tijekom narednih sati i dana…

Najnovije mjere označavat ćemo masnim (bold) slovima.

Hrvatske mjere u sprečavanju širenja koronavirusa

Odgoda putovanja u RH koja nisu nužna – za one koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje!

S obzirom na epidemiju koronavirusa COVID-2019, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, u dogovoru sa Stožerom za civilnu zaštitu Republike Hrvatske, moli hrvatske državljane, koji privremeno ili stalno žive i rade izvan zemlje, da do daljnjega odgode putovanja u Republiku Hrvatsku koja nisu nužna.

Savjetujemo svim hrvatskim državljanima, koji nemaju neodgodivu potrebu za putovanjem u Republiku Hrvatsku, da ostanu u svojim mjestima boravka kako bi se što manje izlagali i time smanjili ugrozu zaraze koronavirusom za sebe, vlastitu obitelj, ali i okolinu.

Ističemo kako svi oni koji se upute prema Hrvatskoj, s namjerom kratkotrajnog boravka, trebaju biti svjesni da se situacija u drugim državama mijenja te da određena pravila vezana uz prelazak graničnih prijelaza ili putovanja u zračnom prometu mogu biti bez prethodnih najava promijenjena, a što svakako može otežati ili onemogućiti povratke hrvatskih državljana u države u kojima žive i rade.

Skrećemo pozornost i na epidemiološke mjere u Hrvatskoj koje su uvedene za sve one koji ulaze na područje Republike Hrvatske iz drugih zemalja. Slijedom toga, bit će upoznati s mjerom obveznog smještaja u karantenu na razdoblje od 14 dana ili će morati provesti obveznu mjeru samoizolacije u razdoblju od 14 dana.

U ovim izazovnim trenucima važno je poslati poruku odgovornog ponašanja prema društvu, jer štiteći sebe štitimo i druge!

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je Odluku o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je nove mjere za građane i njihove vozače dozvole koje ističu. Predlaže se da se za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa također najdulje 30 dana od kraja trajanja epidemije ne moraju podnositi zahtjevi za izdavanjem nove vozačke dozvole. Stara bi se vozačka dozvola smatrala valjanom 30 dana od kraja prestanka epidemije, a isto vrijedi i za osobne iskaznice. Predlaže se da se omogući građanima da odjavu vozila, preuzimanje izrađene vozačke dozvole te obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda, mogu obaviti najdulje 30 dana od kraja posebnih mjera zbog epidemije.

Tehnički pregled i registracija vozila morat će se odraditi u prije utvrđenim rokovima. O tome čitajte ovdje.

Dostupna je usluga e-Propusnica kojom se digitaliziraju propusnice koje građanima omogućuju kretanje unatoč zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravišta uvedenoj zbog epidemije koronavirusa. Usluga je dostupna na stranici epropusnice.gov.hr. Propusnicu neće moći dobiti osobe u samoizolaciji. Također, valjanu propusnicu će građani moći pokaziti policijskim službenicima na mobitelu. Jedan od razloga za uvođenje e-Propusnica je i bolja kontrola, odnosno sprečavanje zlouporaba. Neki su poslodavci izdavali prospunice za građane koji ne rade kod njih.

Mjesta Murter i Betina na otoku Murteru su u karanteni – iz njih se ne može izaći, u njih se ne može ući.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je i prekidanje domaćih komercijalnih zračnih linija. Svi aerodromi, osim dubrovačkog, ostat će otvoreni.

Privremeno nije dopušten niti izlazak iz mjesta prebivališta. Od te odluke izuzeti će biti samo oni koji su bitni za promet i opskrbu robom, odnosno omogućit će se migracije u bitnim službama, dostavi lijekovima, komunalnim djelatnostima, opskrbom plinom i strujom, novinarima i hitnim medicinskim službama, hitnim meidicnskim slučajevima te građanima koji putuju zbog vitalnih obiteljskih razloga (pomoć djeci i starijima, nabavka neophodnih sredstava za život).

Na tržnicama su otvorene specijalizirane trgovine uz stroge mjere pridržavanja obveznog razmaka.

Hrvatski vozači u međunarodnom transportu mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije. Ako primijete simptome, moraju se javiti liječniku. Ako postoje oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju, oni i dalje mogu koristiti karantene Stožera. Oni čiji je boravak kraći od 24 sata između utovara ili istovara, oni su dužni to vrijeme provesti u kabini za vozače.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je 25. ožujka Odluku kojom se uvodi izvanredni međugradski prijevoz za zdravstveno osoblje i policijske službenike za vrijeme proglašenja epidemije COVID-19.

Vozni redovi: 

Policijski službenici kontroliraju ulaze u gradove i na kontrolnim punktovima mogu nastati veće gužve.

S obzirom na ubrzano širenje i pojačani rizik prijenosa bolesti COVID-19, uvodi se protuepidemijska mjera strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima na kojima se može istovremeno kretati i zadržavati veći broj osoba.

Ova Odluka odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba.

Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjere iz ove Odluke.

S obzirom na znatno povećani rizik prijenosa koronavirusa prilikom korištenja javnog prijevoza, privremeno se obustavlja javni promet u trajanju od 30 dana od dana donošenje ove odluke.

Privremena obustava odnosi se na:

– javni linijski promet putnika u unutarnjem cestovnom prometu, izuzev autotaksi prijevoza

– javni linijski prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu

– javni prijevoz osoba u željezničkom prometu

– tramvajski i drugi javnogradski promet

– sve ostale nespomenute vrste javnog prijevoza (žičare, uspinjače, drugo)

Privremeno se, za vrijeme trajanja ove Odluke, zatvaraju i svi željeznički i autobusni kolodvori. Ova mjera primjenjuje se od 22. ožujka 2020. godine.

Također, donijeta je i odluka o brodskom prometu:

Tu su i dodatne napomene za brodski i trajektni prijevoz:

Ograničeno je i radno vrijeme trgovina:

Stožeri civilne zaštite i Ravnateljstvo policije dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera iz ove Odluke.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je 18. ožujka niz mjera koje će trajati 30 dana. Prekinut će se rad brojnih uslužnih djelatnosti (kazališta, knjižnice, fitness, bazeni, noćni klubovi, muzeji, pedikeri, frizeri…), zatvaraju se ugostiteljski objekti svih kategorija osim usluga pripreme i dostave hrane te javnih kuhinja. U sektoru trgovine ostaju otvorene trgovine mješovitom robom, ljekarne, trgovine ortopedskih pomagala, trgovine za kućne ljubimce, dječju opremu, kiosci, pekarnice… Ne rade ni autoškole! U RH će biti otkazani svi javni događaji i okupljanja te vjerska okupljanja. Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, otkazati službena putovanja izvan države… Na otvorenome razmak između dvije osobe mora biti najmanje jedan, a u zatvorenom dva metra. Na jednom mjestu može biti maksimalno petero ljudi, a minimalan razmak je jedan metar na otvorenom mjestu te dva metra u zatvorenom prostoru.

Privremena zabrana kretanja – hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u RH uz primjenu mjera HZJZ-a (14-dnevna samoizolacija), osobe iz EU zemalja moći će ulaziti samo u iznimnim slučajevima. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, istraživače, suradnike za skrb o starijima, prekogranične radnike, prijevoznike roba i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno (konvoji u susjedne zemlje), diplomate, policijske službenike, timove civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i putnike u tranzitu. Njihovu dinamiku kretanja će definirati HZJZ.

Telefonski broj HZJZ-a za sve građane koji sumnjaju da su zaraženi koronavirusom je – 113.

I dalje ostaje broj 112 za hitne slučajeve.

MUP je objavio putne informacije za vozače u tranzitu:

Od 2. travnja u 7 sati, temeljem dogovora između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sa ciljem sprječavanja širenja zaraze virusom COVID-19, privremeno prestaje s radom 20 graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom za pogranični promet i to: Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja, Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica, Gabela Polje.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objavio je da je Hrvatska zatvorila manjih 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom. Popis prijelaza koji su privremeno zatvoreni:

Od subote je na području svake županije uspostavljena karantena s parkirališnim prostorom za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu. Svi poslodavci koji imaju više od pet zaposlenih dužni su osigurati karantenu/samoizolaciju unutar svojih poslovnih objekata sukladno propisanoj mjeri o samoizolaciji.

Hrvatske autoceste izdale su upute za sigurno putovanje, pročitajte ih ovdje. 

Sukladno uvedenim mjerama koje se odnose na zabranu prelaženja granice zbog sprječavanja širenja bolesti COVID -19, Republika Hrvatska i Mađarska dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice za određenu skupinu državljana obiju zemalja. Republika Hrvatska i Mađarska dogovorile su ublažavanje mjera prelaženja zajedničke granice, koje se odnose na one državljane dviju država koji imaju prebivalište u pograničnom području u dubini od 30 kilometara od granice ili su zaposleni u tvrtki sa sjedištem u tom području.

Trgovine poljoprivredne opreme će raditi. Ministarstvo poljoprivrede objavilo je telefonske brojeve na kojima se poljoprivrednici mogu informirati o svim važećim zabranama i propusnicama tijekom provođenja posebnih mjera zaštite od koronavirusa. Pogledajte te brojeve ovdje.

Hrvatski poljoprivrednici moći će obrađivati zemlju u susjednoj Mađarskoj (do 30 km dubine u toj državi). Pritom će se vratiti u samoizloaciju koja će trajat do sljedećeg odlaska u Mađarsku.

Od 16. ožujka međunarodni vlakovi koji voze iz Hrvatske prema Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj i obrnuto neće voziti. U koordinaciji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Kriznim stožerom Republike Hrvatske, Uprava Jadrolinije donijela je Odluku o privremenom prekidu međunarodne linije Split – Ancona, s obzirom na uvedene restrikcije kretanja stanovništva u susjednoj Italiji zbog epidemije koronavirusa. Obustava linije predviđa se do 1. travnja, dok se međunarodna linija Dubrovnik – Bari obustavlja do 19. travnja 2020. godine.

Upute za građane:

1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.

2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.   

MUP ima i posebnu uputu za strane državljane s kratkotrajnim broavkom u Hrvatskoj (pročitaje ovdje)

Zatvaraju se granice Europske unije

Vanjske granice Europske unije (plus Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska) bit će zatvorene od utorka 18. ožujka na 30 dana. Mjera je usuglašena na video sastanku lidera EU država.

Mjera se odnosi na sve građane nečlanica Europske unije koji neće moći ući u EU ako nemaju dugotrajnu adresu u jednoj od država članica, ako nisu članovi obitelji građana EU ili ako nisu diplomati. I dalje će se propuštati dvosmjerni transportni promet te liječnici koji rade u EU, a žive pograničnom području u nekoj od država izvan EU. Zatvaranje granica praktički je počelo odmah u utorak nakon donošenja odluke jer je njemačka policija na aerodromu u Frankfurtu tijekom večeri počela vraćati putnike koji nisu iz EU na početne destinacije.

Bosna i Hercegovina 

Pripadnici Oružanih snaga BiH se raspoređuju na granične prijelaze Gradiška, Brod i Šamac. Na svim otvorenim graničnim prijelazima bit će podignuti šatori za karantenu.

Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje najavilo je da će Vijeću ministara predložiti još stroži granični režim. Sve osobe koje žele ući u BiH morat će u 14-dnevnu karantenu u šatore s minimalnim komforom. To bi trebalo destimulirati sve one koji žele ući u BiH.

Entitetske i kantonalne policije dobile su zapovijed da migrante koji su BiH drže u kampovima i onemoguće im izlaz iz njih (u gradove, mjesta…). Zasad u BiH i ljudi u pogrničnim područjima ne mogu više ulaziti samo s osobnom iskaznicom – za ulazak im je potrebna putovnica.

Iz Federalnog štaba civilne zaštite i MUP-a Kantona Sarajevo došla je zapovijed o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina na području Federacije BiH znači totalnu obustavu kretanja, uključujući i vožnju u automobilima.

Slovenske mjere

Od 22. ožujka 2020. granični prijelaz između Austrije i Slovenije moguć je samo na sljedećim graničnim prijelazima: Bonisdorf – Kuzma Langegg – Jurij (od 18:00 do 21:00), Mureck – Trate Radlpass – Radelj, Sicheldorf – Gederovci, Spielfeld (autocesta) – Šentilj (avtocesta), Speilfeld (željeznička stanica) – Šentilj (željeznica), Spelfeld (magistrala) – Šentilj (magistrala) (od 18:00 do 21:00), Bad Radkersburg – Gornja Radgona, Tunel Karavanke (A11) – Karavanke (A2), Loibltunnel – Ljubelj Wurzenpass – Korensko sedlo (5:00 – 23:00), Grablach – Holmec (5:00 – 21:00), Lavamünd – Vič (od 05:00 do 23:00).

Pored službene putne isprave (putovnica, osobna iskaznica), putnici u prometu moraju imati dokaz o zaposlenju (npr. Kopiju ugovora o radu).

Granica Slovenija – Italija – granični prijelaz između Slovenije i Italije moguć je samo na četiri granična prijelaza: Rateče, Fernetiči, Škofije i Krvavi potok (5:00 – 23:00).

Zdravstveni pregledi obavljaju se na graničnim prijelazima. Stranim državljanima potrebna je zdravstvena potvrda na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku koja ne smije biti starija od tri dana. Teretni promet preko Slovenije prema Hrvatskoj ili Mađarskoj organiziran je u konvoje. ranična Slovenija – Hrvatska Međunarodni granični prijelazi za sada su otvoreni, ali imajte na umu restriktivne zahtjeve za ulazak u Hrvatsku ispod. Granica Slovenija – Mađarsk: prelazak granice moguć je samo za mađarske državljane. Teretni prijevoz organiziran je u konvoje. Promet se preusmjerava preko graničnih prijelaza Pince i Dolga vas.

Samo se članovi obitelji ili zajedničkog domaćinstva mogu zadržavati na javnim površinama ili u šetnji, osiguravajući sigurnu udaljenost prema drugima prolaznicima. Zabranjeni su prijateljski, bliski kontakti s drugim osobama. Na put i s posla u osobnom automobilu može putovati do petero ljudi. 

Obustavljen je cijeli javni prijevoz (autobusi i vlakovi). Obustavljen je zračni prijevoz. Na granici s Austrijom provode se zdravstveni pregledi svih putnika.

Crna Gora zatvorila je granice za strance

Crna Gora zatvorila je granice za strane državljane. U državu mogu ući samo građani Crne Gore.

Uvedena je zabrana kretanja građanima od 19 sati do 5 sati ujutro te vikendima od subote u 13 sati do ponedjeljka u 5 ujutro. Mjera se odnosi na sve koji nemaju radnu obvezu. U Crnoj Gori obustavljen je javni i taksi prijevoz. Zabranjen je prijevoz više od dvije odrasle osobe u putničkom motornom vozilu u isto vrijeme.

Mađarske mjere

Mađarska je zabranila ulaz u državu svim stranim državljanima. Također, Mađarska ponovo uvodi granične kontrole na austrijskim, slovačkim i slovenskim graničnim prijelazima. Mađarska će propuštati kamionski promet, odnosno opskrbna vozila uz stroge kontrole. Ta vozila se mogu kretati po strogo propisanim cestama i zaustavljati samo na unaprijed dogovorenim benzinskim stanicama.

Uvedena je karantena u cijeloj državi do 11. travnja.

Italija je crvena zona

Italija je takozvana crvena zona i nakon svakog ulaska u tu zemlju promet će biti otežan, a povratak neizvjestan. Također, na slovenskoj granici s Italijom u tijeku je kontrola svih vozača i putnika koji nisu slovenski državljani, odnosno nemaju adresu prebivališta u toj državi, a žele u nju ući. Svi vozači i putnici morat će pokazati potvrdu o negativnom nalazu testiranja na koronavirus koji nije stariji od tri dana. Osobama koje neće imati taj nalaz na slovenskom, engleskom ili talijanskom jeziku neće biti dopušten ulazak u Sloveniju.

Austrija poduzima mjere

Austrija je zatvorila svoje granične prijelaze.

U austrijskim gradovima Klagenfurtu, Grazu, Innsbrucku… ne naplaćuju se karte u parkirnim zonama u kojima je parkiranje vremenski ograničeno. Austrijski mediji javljaju da Beč priprema sličnu mjeru.

Srbija je zatvorila sve prijelaze

Srbija je zatvorila sve svoje granične prijelaze u prometnom, željezničkom i riječnom prometu. U nju mogu ući samo teretni kamioni. Bit će obustavljen i međugradski autobusni i željeznički promet. Uvedena je zabrana kretanja vikendima od subote u 13 sati do ponedjeljka u 5 ujutro. Mjera se odnosi na sve koji nemaju radnu obvezu. Zabranjeno je i okupljanje više od dvije osobe.

Ukrajina je zatvorila granice

Granice je zatvorila i Ukrajina – i to za strance. Također, oustvljen je sav javni prijevoz (autobusi, vlakovi i metroi).

Švicarska je zatvorila dio graničnih prijelaza s Italijom

Švicarska je zatvorila dio prijelaza s Italijom, Francuskom, Njemačkom i Austrijom. Veći prijelazi su još otvoreni jer mnogo medicinskih radnika iz Francuske i Italije radi u Švicarskoj.

Albanija je zatvorila granice

Albanija je zatvorila sve granične prijelaze.

Danska i Estonija su zatvorile granice

U Dansku i Estoniju se više ne može ući ako niste građani tih zemalja.

Slovačka je zatvorila granice

Granice je zatvorila Slovačka za sve putnike koji nemaju prebivalište u toj zemlji.

Češka je zatvorila granice

Granice je u potpunosti zatvorila Češka za sve putnike koji žele ući i izaći iz države.

Poljska od nedjelje ima novi režim ulaska u zemlju

Od nedjelje Poljska ne dopušta ulazak onima koji nemaju adresu stanovanja u toj zemlji. Svi oni koji žive u Poljskoj, a ulaze u tu državu moraju u 14-dnevnu karantenu.

Rusija zatvara granicu prema Poljskoj

Rusija zatvara granice za sve strane koji žele ući u tu državu – do 1. svibnja.

Njemačka zatvara granice

Njemačka do daljnjega neće primati izbjeglice.

Njemačka ograničava izlazak iz države za sva putovanja koja nisu urgentna. Nužan teretni promet će se propuštati. BBC izvještava da su Nijemci odlučili zatvoriti granice kako bi kontrolirali koronavirus, ali i zbog kupaca iz okolnih regija susjednih država, koji su ispraznili police trgovina u njemačkim trgovinama…

Francuska ograničava kretanje

Zatvaraju se francuske granice i ograničava mobilnost njezinih građana. Van iz svojih domova smiju samo zbog osnovnih potreba. Vojska će prevoziti bolesne u bolnice.

Građani EU mogu napustiti Francusku kopnenim putem i proći kroz Francusku kao tranzit. Pojedinačni, manji granični prijelazi su zatvoreni.

Španjolska zatvara granice

Španjolska je zatvorila granice za sve građene koji nemaju državljanstvo ili adresu stanovanja u toj državi.

Čišćenje vozila

Kako očistiti unutrašnjost automobila, odnosno dezinficirati ga? Jedna opcija je alkohol, ali on bi mogao oštetiti osjetljivije materijale poput kože. S njim možete očistiti ručke ili retrovizor.

Za ostale površine u unutrašnjosti dovoljno je koristiti običan sapun pomiješan s vodom koji možete pomoću krpice dobro utrljati u sjedala ili očistiti plastične površine u interijeru. Nakon apliciranja sredstava za čišćenje, dobro operite čistom vlažnom krpicom sve površine. Nemojte ostavljati sapun, alkohol ili specijalizirana sredstva za čišćenje na površinama u unutrašnjosti automobila.

U unutrašnjosti automobila brišite sve: upravljač, mjenjač, prekidače, ekran infotainmenta, sjedala, plastične armature, retrovizor…

Sve bi ove metode trebale dezinficirati vozila, ali morate biti svjesni činjenice da pravu dezinfekciju od virusa mogu provesti tek službe koje čiste vozila hitnih službi i drugih medicinskih vozila.