Novi rekord: Pacijent je bio zaražen koronavirusom duže od mjesec i pol!

Pacijent koji je 49 dana testiran pozitivno na COVID-19 je sredovječni muškarac koji je imao blage simptome. Očito je stvorio dinamičnu ravnotežu s koronavirusom

Što češće virus mutira, teže ga je iskorijeniti. Gripa je najbolji primjer toga, jer virus brzo mutira, zbog čega vam je potreban drugačiji lijek svake godine. Virus COVID-19 također mutira, a znanstvenici su uspjeli promatrati soj koji bi mogao biti teže izlječiv. Prema novom otkriću, pacijent u Kini bio je visoko zarazan čak 49 dana, što je rekord za tu bolest. Oporavio se tek nakon što je liječen antitijelima preuzetim od drugog preživjelog.

Ovaj novi mutirani soj ima manju toksičnost, ali veću vjerojatnost da zarazi druge. Čini se da je bolest kronična u tim rijetkim slučajevima, tvrde istraživači. Ova vrsta evolucije mogla bi dovesti do toga da zaraženi novim podtipom koronavirusa mogu izazvati dodatne lokalne epidemije.

Pacijent koji je 49 dana testiran pozitivno na COVID-19 je sredovječni muškarac koji je imao blage simptome. Očito je stvorio dinamičnu ravnotežu s koronavirusom, navodi se u istraživanju objavljenom u na Medrxiv.org, putem South China Morning Posta.

– Virus i domaćin mogu čak stvoriti simbiotski odnos – rekli su istraživači. Pacijent je pokazao veliko virusno opterećenje COVID-19, ali njegove su imunološke stanice bile stabilne. Pacijent je imao povremenu nisku temperaturu i nije imao kašalj ili kratkoću disanja. CT (snimka pluća i kompjutorizirana tomografija) snimka pokazala je lezije u oba pluća, ali su one nestale nakon nekoliko dana. Temperatura je došla u normalu nekoliko dana nakon primanja u bolnicu. No njegovi se testovi COVID-19 i dalje bili pozitivni, pokazujući visok virusni udio sličan onima koji su imali teški slučajevi. Ovo sugerira da bi mogao biti jednako zarazan unatoč ne pokazivanju simptoma.

Primio je plazmu od izliječenog pacijenta. Dva dana kasnije brisevi su postali negativni. Prethodni rekord zaraženosti koronavirusom bio je 37 dana.

Istraživači vjeruju da takvi rijetki slučajevi mogu biti opasni za druge ljude. Pacijenti COVID-19 koji bi mogli biti kronični mogli bi zaraziti druge, a da nisu svjesni da su i dalje zarazni.

Nekoliko izvještaja kaže da je mnogo pacijenata testirano pozitivno drugi put nakon izlječenja. Nejasno je zašto se to može dogoditi, pa su neki su od tih ljudi opet bili izolirani. Također, nije jasno mogu li se takvi slučajevi smatrati i kroničnim. Jedina je razlika u tome što muškarac srednjih godina koji je testiran pozitivno 49 dana – nije testiran negativno dok nije primio transfuziju plazme.