Djeca i koronavirus: Simptomi su uglavnom blagi, a treba posebno nadzirati astmaše!

Zasad nema indikacija da djeca s astmom imaju ozbiljne simptome, ali treba biti oprezan i u slučaju oboljenja koronavirusom pojačano pratiti simptome

Dosad je bilo težih slučajeva oboljenja od koronavirusom među djecom, ali generalno najmlađi dio populacije mnogo bolje podnosi ovu opasnu infekciju. Američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC) zaključuje:

– Simptomi kod djece su uglavnom groznica, curenje iz nosa i kašalj, sve ono što s povezuje s klasičnom prehladom. U nekim slučajevima javljaju se povraćanje i proljev.

Još nema jasnih stavova jesu li koronavirusu izloženija djeca s ozbiljnim bolestima. CDC ne preporučuje da djeca nose maske ako su zdrava.

– Samo ljudi koji su bolesni trebali bi nositi maske ili onima koji su bolesni.

Djeca bi trebala redovito prati ruke sapunom ili dezinficijensom na bazi alkohola. Roditelji bi, pak, morali stalno upozoravati djecu da ne dodiruju nosove i usta. Dezinficirajte ručke, prekidače za svjetla, stolove, ručke vrata, daljinske upravljače…, a često perite i dječje igračke. Pogotovo one koje možete staviti u perilicu rublja.

Što je s djecom koja imaju astmu? Procjene su da bi ta djeca mogla imate nešto teže simptome koronavirusne infekcije, ali nema alarmantnih podataka. Na portalu sveučilišta Johns Hopkins može se naći sljedeća informacija:

– Zasad nema indikacija da djeca s astmom imaju ozbiljne simptome, ali treba biti oprezan i u slučaju oboljenja koronavirusom pojačano pratiti simptome