Lombardija i Veneto: Dvije talijanske regije s velikom razlikom u preminulima od koronavirusa! U čemu je razlika?

Lombardija ima i više privatnih bolnica pa su čak i pacijenti vršili pritisak da ih se primi u bolnicu, a u svemu je ulogu imala i talijanska vlada koja je optužila regiju da ne čini dovoljno

Epidemija koronavirusa mnoge je vlade dočekala nespremnima pa je izostala i primjerena reakcija. U Italiji je značajnije širenje počelo krajem veljače, a zahvaćene regije počele su donositi svoje mjere. Unatoč činjenici da imaju neke od najboljih bolnica u Europi, dvije regije, Veneto i Lombardija dramatično se razlikuju po broju preminulih od koronavirusa. Lombardija ima katastrofalnih 17.6 posto preminulih, a Veneto 5.6 posto. U čemu je razlika?

U pokrajini Veneto proveli su mnogo više testiranja u startu i izolirali oboljele, ali eksperti se slažu u još jednome: u tom dijelu Italije  izbjegavana je hospitalizacija onih koji ne pokazuju opasne simptome za razliku od Lombardije u kojoj su pozitivni na koronavirus preusmjeravani u bolnice.

U Lombardiji je 65 posto oboljelih transferirano u bolnice, a u Venetu samo 20 posto. U čemu je razlika? Infektolozi misle da nije dobro napučiti bolnice oboljelima od koronavirusa jer je u tom okruženju teško kontrolirati zarazu te su oboljeli mnogi liječnici i medicinske sestre. Lombardija ima ogromnu smrtnost zdravstvenog osoblja od koronavirusa.

Lombardija ima i više privatnih bolnica pa su čak i pacijenti vršili pritisak da ih se primi u bolnicu, a u svemu je ulogu imala i talijanska vlada koja je optužila regiju da ne čini dovoljno. Zbog toga su bolnice počele primati sve više pacijenata i u tim prostorima virus je izmaknuo kontroli, šireći se na zdravstveno osoblje i pacijente koji nisu zaraženi…