Iz MUP-a upozoravaju: Još jedan pokušaj prevare građana – pazite na sumnjive poruke i pozive!

Mole se građani da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva ne javljaju.

Pojavile su se lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom Mup Sharepoint Files. Zbog toga su iz MUP-a poslali sljedeće upozorenje građanima:

Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije zaprimila je nekoliko dojava zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte zaprimali poruke i pozive od nepoznatih osoba.

Utvrđeno je da se radi o pokušajima internetskih prijevara uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba.  Koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom koronavirusa COVID-19, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta.

U MUP-u naglašavaju da su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH s naslovom Mup Sharepoint Files koje sadrže maliciozne poveznice dok izgled navedene lažne poruke možete vidjeti u nastavku.

Mole se građani da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva ne javljaju.
Informativni letak sa savjetima o internetskoj sigurnosti u svom domu dostupan je na poveznici https://mup.gov.hr/vijesti-8/europolovi-savjeti-za-sigurniji-internet/286121.