Vožnja bicikla, hodanje i trčanje: Koronavirus se širi zrakom nevjerojatnom lakoćom!

Znanstveni tim sugerira da pojedinci koji šetaju vani trebaju održavati razmak od najmanje četiri metra

Pandemija koronavirusa prisilila je mnoge od nas na dramatičan način mijenjanja svoje svakodnevne rutine. Boravak u kući sada je jedna od najboljih stvari koje čovjek može učiniti ne samo da se čuva, već i da doprinese da izbijanje virusa završi što je brže moguće. Ipak, na vježbanje na otvorenom obično se gleda kao na sigurnu aktivnost u ova neobična vremena, ali nova istraživanja sugeriraju da bi boravak na otvorenom trebao donijeti i neke dodatne mjere opreza.

Istraživanje, koje je proveo međunarodni tim koji uključuje znanstvenike u Belgiji i Nizozemskoj, proučavao je utjecaje postojećih propisa socijalnog distanciranja kada se primjenjuju na vježbanje na otvorenom. Otkrili su da nam stajanje u razmaku od dva metara ne može donijeti ništa dobro ako trčite, hodate ili vozite bicikl vani.

Pravilo od dva metra distanciranja djeluje sjajno ako ga se pridržava u zatvorenom prostoru, s malo kretanja među pojedincima. Smatra se da virus ne može putovati daleko u zatvorenom prostoru prije nego što padne na tlo ili jednostavno ostane stajati u zraku.

No staze na otvorenom predstavljaju jedinstveni izazov jer pojedinci teško dišu i potencijalno čak kašlju ili kišu na tom putu. Osoba koja slijedi iza, čak i na onome što bi se smatralo sigurnom udaljenošću za unutarnju interakciju, brzo bi došlo u kontakt s česticama u zraku koje bi mogle sadržavati virus.

Znanstvenici su pokrenuli simulacije kako bi utvrdili koliko je ovaj rizik zaista ozbiljan, s virtualnim vježbačima koji trče, hodaju ili bicikliraju jedan iza drugog, a računalo prati zračni tok koji ih okružuje. Otkrili su da ne morate biti odmah pored zaražene osobe ili čak neposredno iza nje da biste bili u opasnosti, ovisno o vrsti vježbe koju radite.

Na temelju simulacija i podataka, tim sugerira da pojedinci koji šetaju vani trebaju održavati razdvajanje najmanje četiri metra. Trkači i povremeni biciklisti trebali bi pokušati ostati udaljeni najmanje 10 metara, a brži biciklisti trebaju pokušati ostati barem 20 metara od drugih kod korištenja istih staza. Istraživači također primjećuju da je izbjegavanje izravnog puta osobe ispred vas vitalno, čak i kada održavate ove udaljenosti.

Naravno, pronalaženje staze ili područja za vježbanje na otvorenom gdje nitko drugi nije u blizini idealno je. Ako ste u manjem gradu ili ruralnom području, to bi trebalo biti relativno jednostavno. Međutim, ako ste zaglavili u velikom gradu, važno je imati na umu ove savjete kada se pokušavate svakodnevno preznojiti.