Američki predsjednik poslao je britanskom premijeru eksperimentalne lijekove protiv koronavirusa: Doktori ih neće upotrijebiti!

Radi se o lijekovima čija učinkovitost nije provjerena, odnosno ne zna se kako zasad djeluju na koronavirus

U ime velikog prijateljstva američki predsjednik Donald Trump poslao je oboljelom britanskom premijeru Borisu Johnsonu četiri eksperimentalna lijeka protiv koronavirusa. Barem je tako sam slavodobitno izjavio. Međutim, sad iz Velike Britanije stižu vijesti da ih liječnici neće aplicirati. Premijer Velike Britanije u bolnici je zbog komplikacija uzrokovanih infekcijom koronavirusa, a The Guardian piše da se radi o lijekovima čija učinkovitost nije provjerena, odnosno ne zna se kako zasad djeluju na koronavirus i nitko se ne bi igrao s njihovom primjenom.

Jedan od lijekova je, na primjer, Remdesivir, koji se koristi u tretmanu hepatitisa C, a pokazao je svoju učinkovitost protiv SARS-a ili ebole. No, zasad nema informacija o djelovanju na koronavirus. U terapiji na tu infekciju može se primijeniti samo na izričiti zahtjev i odgovornost liječnika. Proizvođač lijeka Gilead naglašava da do kraja godina može proizvesti milijun doza, ali samo ako se dokaže njegova učinkovitost u tretmanu koronavirusa.

Genentech, koja je dio švicarskog Rochea, testira jedan lijek koji se inače koristi u tretmanu artritisa, a slična su i druga dva slučaja. Nema jasnih pokazatelja da oni doista pomažu.