Prilagodljive kamere: Tehnologija iz automobila u službi detekcije infekcije koronavirusom!

Termalne kamere moguće je koristiti u detektiranju dijela osoba s koronavirusom, odnosno građana s povišenom tjelesnom temperaturom, što je jedan od prvih simptoma te infekcije

Izraelska tvrtka Adasky proizvodi posebne termovizijske kamere koje na svojim naprednim vozilima testiraju tvrtke koje razvijaju autonomne automobile ili vozila s visokim stupnjem autonomije. Uz sve sustave poput radara ili laserskih uređaja, termalne kamere također se koriste kako bi vozila uočila ljude i životinje na cestama ili uz njih te samostalno aplicirala kočnice ili korekcije na upravljaču. Adasky je upravo prodao svoj sustav termovizijskih kamera jednom proizvođaču automobila, a očekuju se i drugi ugovori.

Međutim, izraelska tvrtka primijenit će svoj sustav i u borbi protiv koronavirusa. Naime, smanjivanjem njihova dometa termalne kamere moguće je koristiti u detektiranju dijela osoba s koronavirusom, odnosno građana s povišenom tjelesnom temperaturom, što je jedan od prvih simptoma te infekcije. Razmišlja se o postavljanju kamera na mnoga javna mjesta, a prve primjene počele su na ulazima u izraelske bolnice. Cijena jedne kamere je oko 700 kuna.