Zakonsko rješenje: Zastoj sa svim ovrhama na novčanim sredstvima – po hitnom postupku!

Zakon će fizičkim osobama omogućiti raspolaganje svim primanjima koje primaju na račune u bankama u ovom izvanrednim okolnostima

Covid 19, sada je već svima dosta te pošasti. Sve želje i aktivnosti usmjerene su na dan poslije. Dan koji će uslijediti nakon onog u kojem će se izaći iz općeg stopiranja života. Istodobno se latentno provlači i strah od onog što će nas zateći kada osvane jutro poslije. Nitko ne dvoji da će sve ovo vezano uz blokadu života i ograničenja najrazličitijih vrsta jednom završiti. Kako ćemo izgledati kad se posve blijedi i atrofiranih mišića izvučemo iz svojih domova nije primarni problem. Bitnije je kako ćemo nastaviti sa životima bitno osiromašeni. Dospjeli računi i dugovanja koja se nemaju od čega platiti jer ništa tijekom ove pošasti na račun nije stizalo ili je pristizalo u daleko manjim iznosima, to je ono zbog čega mnogi strahuju od vremena koje slijedi. Dočekaju li nas po izlasku iz karantene ovrhe, eto nas ponovno pred vratima osobnog pakla. Jasno je to svima. Pokušava se stoga na brojnim razinama iznaći način za izbjegavanjem prvog udara ovrha. 

Konkretno Vlada Republike Hrvatske uputila je po hitnom postupku Hrvatskom saboru Prijedlog zakona o dopuni Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima! Što to nama, malim ljudima znači? Znači! Znači jer se njime predlažu mjere kojima se doista nastoji olakšati položaj fizičkih osoba kojima dio primanja jedu ovrhe! Cilj je ako ne posve ukloniti, a ono bar olakšati negativne ekonomske posljedice koje pogađaju pojedinca zbog epidemije Covid 19. 

Naravno da  prema trenutno važećim propisima ovršenici imaju pravo na izuzeće dijela primanja po posebnim propisima! Što je dakle novo, što se nastoji postići ovim konkretnim Prijedlogom? Prijedlogom zakona omogućava se privremeni zastoj svih ovrha novčanim sredstvima po računima fizičkih osoba, a kojim će se fizičkim osobama omogućiti raspolaganje svim primanjima  koje primaju na račune u bankama. Sve to naravno u nakani da lakše prebrode razdoblje posebnih okolnosti koje bitno utječu na njihovu financijsku situaciju. Svi koji su ikad kleknuli pod teretom ovrha znaju kakav su teret kamate! Strah od kamata koje vas pojedu, jer za glavnicu bi se još našlo, a kamatama nikad ni kraja ni konca, strah je kojem se nema što prigovoriti u pogledu opravdanosti.

Ovim Prijedlogom nastoji se doskočiti i toj nesreći. Naime, Prijedlog zakona regulira i zastoj tijeka zatezne kamate, te one ne teku za vrijeme trajanja posebnih okolnosti. 

Vlada je opisani Prijedlog uputila Hrvatskom saboru, sada su zastupnici na potezu. Nema razloga ne vjerovati da će razum prevladati, neovisno o stranačkoj pripadnosti.