Lexusovi savjeti: Kako održavati hibridni automobil koji dugo stoji?!

Kod hibrida se savjetuje drukčiji način održavanja: uključite vozilo svakih par tjedana, na instrumentnoj ploči će se pojaviti oznaka Ready i ostavite ga tako sat vremena

Mnoge naše navike su se promijenile uslijed epidemije koronavirusa. Već smo objavili savjete kako paziti na automobile pogonjene samo benzinskim ili dizelskim motorima, ali što je s hibridima, koji osim (uglavnom) benzinskih motora imaju i baterije? U ovom slučaju najpozvaniji za savjete je Lexus, luksuzna Toyotina marka, koja forsira ovaj tip pogona u svojim vozilima.

Prvi savjet je da odložite ključeve automobila, odnosno ostavite ih dalje od automobila. Naime, kod mnogih vozila, ako prolazite pokraj njih s ključem, na primjer, u džepu, neki će se sistemi uključiti, a to može dodatno isprazniti bateriju.

Kako bi se baterija napunila, kod klasičnih benzinaca i dizelaša Lexus preporučuje da ih jedanput tjedno uključite i ostavite motor da radi 20 minuta. Cilj je napuniti akumulator, odnosno spriječiti da se isprazni. Kod hibrida se savjetuje drukčiji način održavanja: uključite vozilo svakih par tjedana, na instrumentnoj ploči će se pojaviti oznaka Ready i ostavite ga tako sat vremena. Benzinski motor će se uključivati povremeno i puniti bateriju. U Lexusu napominju da cijelo vrijeme budete uz vozilo te da sve ove radnje ne činite u zatvorenoj garaži zbog opasnosti od trovanja ugljičnim monoksidom.