Koronavirus: Zadržava li se na kosi, bradi, odjeći, kako prati rublje..

Jedna studija je utvrdila da virus može preživjeti do tri dana na površinama od tvrdog metala i plastike te do 24 sata na karton

O tome koliko je opasan koronavirus i koliko se zadržava na određenim površinama pisao je i New York Times. Prenosimo savjete uglednom američkog dnevnog lista.

Trebam li se presvući i istuširati kad dođem kući iz trgovine?

Za većinu nas koji prakticiramo socijalno distanciranje i vršimo samo povremene izlete u trgovinu ili ljekarnu, stručnjaci se slažu da nije potrebno presvlačiti se ili se tuširati kad se vratite kući. Ipak, uvijek biste trebali oprati ruke.

Zašto male kapljice i virusne čestice obično ne slijeću na našu odjeću?

Najbolji način da se to opiše je da oni slijede struje ili protok zraka oko neke osobe, jer se krećemo relativno sporo. To je poput malih insekata i čestica prašine koja struje oko automobila pri malim brzinama, ali se zabijaju u vjetrobransko staklo ako automobil ide dovoljno brzo.

Postoji li rizik da bi virus mogao biti u mojoj kosi ili bradi?

Ne biste trebali biti zabrinuti virusnim onečišćenjem kose ili brade ako prakticirate društveno distanciranje. Čak i ako bi netko kihnuo iza vaših leđa, svaka kapljica koja bi pala na vašu kosu bila bi malo vjerojatan izvor zaraze.

Trebam li se brinuti zbog pranja rublja i razvrstavanja odjeće? 

Odgovor ovisi o tome perete li rublje bolesne ili zdrave osobe. Operite rublje kao i inače. Iako se neke vrste virusa mogu teško očistiti, novi koronavirus je poput virusa gripe okružen masnom membranom koja je osjetljiva na sapun. Pranje odjeće u običnom deterdžentu za pranje rublja i perilici/sušilici više je nego dovoljno za uklanjanje virusa – ako je uopće bio tamo.

Koliko dugo virus može ostati na tkanini i drugim površinama?

Većina onoga što znamo o tome koliko dugo ovaj novi koronavirus živi na površinama dolazi iz važne studije objavljene u ožujku u New England Journal of Medicine. Studija je utvrdila da virus može preživjeti do tri dana na površinama od tvrdog metala i plastike te do 24 sata na kartonu.

Ali studija nije proučavala tkaninu. Ipak, većina stručnjaka za virus vjeruje da kartonsko istraživanje nudi tragove o tome kako se virus vjerojatno ponaša na tkanini. Čini se da apsorpcijska, prirodna vlakna u kartonu uzrokuju da se virus suši brže nego na tvrdim površinama. Vlakna na tkaninama vjerojatno bi proizvela sličan učinak.

Trebam li biti zabrinut zbog pošte, paketa ili novina?

Rizik da se razbolite od rukovanja poštom ili paketima izuzetno je nizak i, u ovom trenutku, samo teoretske prirode. Ne postoje dokumentirani slučajevi da se netko razbolio od otvaranja paketa ili čitanja novina.

No to ne znači da ne biste trebali poduzimati mjere opreza. Nakon rukovanja poštom, paketima ili čitanjem novina, odložite ambalažu i operite ruke. Ako osjećate nelagodu, potražite upute studije New England Journal i samo ostavite poštu i pakete 24 sata prije nego što ih dodirujete. 

Treba li se brinuti ako idem van?

Vaše su šanse da se zarazite virusom kada izađete van izuzetno male pod uvjetom da se držite na sigurnoj udaljenosti od drugih. Kao prvo, sve zarazne kapljice izdahnute vani brzo bi će se razrijediti na otvorenom, tako da će njihova koncentracija ubrzo postati neznatna. Pored toga, stabilnost virusa vani znatno je kraća nego u unutarnjem prostoru. Dakle, to nije problem, osim ako se nalazimo na vrlo napučenom prostoru – što sada nikako niti nije dopušteno.

Što je s cipelama

Ako ih možete oprati u perilici rublja, učinite to! Ako ne, probajte ih ostaviti i ispred ulaza u stan ili kuću. Ako to ne možete učiniti, stavite ih odmah do ulaznih vrata ili u zaseban ormarić. Ne brišite ih vlažnim maramicama jer ćete tako potencijalno doći u kontakt s virusom.