Profit za Teslu: Znate li da Fiat Chrysler i General Motors izdašno financiraju proizvođača električnih automobila?!

U prva tri mjeseca 2020. automobilski proizvođači, a ponajviše Fiat Chrysler i General Motors, uplatili su Tesli čak 354 milijuna dolara za takozvane automobilske kredite

U prvom kvartalu 2020. godina proizvođač električnih automobila Tesla iskazao je 16 milijuna dolara profita što nije mnogo, ali treba uzeti u obzir i otežane okolnosti, odnosno pandemiju koronavirusa, koja je već sredinom ožujka zaustavila veće dio svijeta (u istom razdoblju Ford je objavio gubitak od 4 milijarde dolara!!!).

Prodaja automobila bila je stabilna, ali veći dio Tesline zarade temelji se na čistom prihodu novca od drugih proizvođača. Naime, u prva tri mjeseca 2020. automobilski proizvođači, a ponajviše Fiat Chrysler i General Motors, uplatili su Tesli čak 354 milijuna dolara za takozvane automobilske kredite.

Kredite u SAD-u dobivaju marke koje prodaju vozila s nultom emisijom štetnih plinova i mogu ih prodavati drugima, onima koji prodaju benzince (u SAD-u je prodaja dizelaša skromna) i krše emisijske propise u pojedinim američkim saveznim državama. Od 2010. godine prihodi Tesle od tog posla iznose dvije milijarde dolara. Tesla ima sličan dogovor s Fiat Chryslerom u Europi.