Koje su vaše obveze u slučaju prometne nesreće: Ne postupite li po Zakonu čekaju vas visoke kazne!

Bijeg s mjesta prometne nesreće i moralno je pitanje, ne pomoći unesrećenima, ne pozvati policiju ili hitnu medicinsku službu, sramotno je ponašanje
Postupanje nakon prometne nesreće nije samo kažnjivo po slovu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, to je i važno moralno pitanje. Bijeg s mjesta prometne nesreće, pogotovo kad ima ozlijeđenih osoba nehumana je akcija. Zakon je jasan i propisuje kako se ponašati u teškim i lakšim prometnim nesrećama pa u članku 175, navodi: sudionik u prometnoj nesreći u kojoj je netko izgubio život ili je ozlijeđen, dužan je: ostati na mjestu prometne nesreće, s tim što se može privremeno udaljiti samo radi pružanja pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći ili ako mu je samom potrebna liječnička pomoć, odnosno radi obavještavanja policije, poduzeti sve što je u njegovoj moći da se otklone nove opasnosti koje mogu nastati na mjestu prometne nesreće i da se omogući normalan tok prometa te da nastoji da se ne mijenja stanje na mjestu nesreće i da se sačuvaju postojeći tragovi, uz uvjet da poduzimanje tih mjera ne ugrožava sigurnost prometa.
Također, sudionik u prometnoj nesreći dužan je obavijestiti najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju i vratiti se na mjesto prometne nesreće i sačekati dolazak ovlaštene osobe koja obavlja očevid.
Pravna ili fizička osoba koja je obaviještena o prometnoj nesreći u kojoj je neka osoba ozlijeđena dužna je o tome odmah obavijestiti najbližu zdravstvenu ustanovu i policijsku upravu, odnosno policijsku postaju.
Sad slijedi i kazna za kršenje ovih odredbi, a ona je od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana za osobu koje ne ostane na mjestu nesreće.
Vozaču koji ne obavijesti policijske službenike o prometnoj nesreći i ne ostane na mjestu nesreće (ili se ne vrati na mjesto nesreće)  izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje 12 mjeseci. Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuje i šest negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za ovaj prekršaj.
U nesrećama u kojima je samo materijalna šteta također postoje pravila, a ona su propisana člankom 176.
Vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su, ukoliko je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.
Vozači iz ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.
U slučaju prometne nesreće samo s materijalnom štetom, kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.
Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit će se vozači ako odmah s kolnika, ukoliko je to moguće, ne uklone vozila i omoguće nesmetano odvijanje prometa.
Novčanom kaznom u iznosu od 3000 do 7000 kuna kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto prometne nesreće. Vozaču koji je proglašen krivim za navedeni prekršaj izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje šest mjeseci. Vozaču motornog vozila se u evidenciju upisuju tri negativna prekršajna boda ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za ovaj prekršaj.
Za kraj, u Zakonu piše: osoba koja se zatekne ili naiđe na mjesto prometne nesreće u kojoj ima ozlijeđenih osoba dužna je, u okviru svojih znanja i sposobnosti, pružiti pomoć osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći.