Tehnologija i sigurnost: Automobili će uskoro prepoznavati pješake detektirajući njihove pametne telefone!

Sustav može prepoznati pješaka na 180 metara, što je sasvim dovoljno za uzbunjivanje vozača ili automatsko kočenje u slučaju nužde

Automobili koriste skupu i kompleksnu tehnologiju kamera i radara kako bi na cesti detektirali pješake, obavijestili vozača ili samostalno zakočili na vrijeme. Te tehnologije imaju i svoje nedostatke jer u slučaju slabije vidljivosti, kiše ili snijega senzori nerijetko i griješe, odnosno ne mogui ‘uočiti’ pješake. Problem je i ako se pješak skriva iza nekog većeg objekta, poput parkiranog kombija i istrčava na cestu… No, izraelska tvrtka Viziblezone ide u drugom smjeru. Pomoću lokacijske usluge na pametnim telefonima pješaka može se ustanoviti njihov točan položaj pa ih i vozilo može prije detektirati u međusobnoj komunikaciji (to danas nije problem).

Sustav može prepoznati pješaka na 180 metara, što je sasvim dovoljno za uzbunjivanje vozača ili automatsko kočenje u slučaju nužde. Naravno, uvjet je da i pješak ima pametni telefon. Vizible je prikazao dvije opcije, jednu sa sustavom integriranim u inftoainment automobila, a drugu s pametnim telefonom u vozilu.