Prvi ‘alternativac’ preplovio je Atlantik: Katamaran na Toyotin pogon uspješno je završio putovanje!

Prosječna brzina bila je 6 čvorova, a na putu nije bilo problema. Pogon na gorive ćelije vodika je donirala Toyota, a riječ je o prerađenom sustavu iz cestovnog vozila Mirai

Katamaran Energy Observer porinut je u more 2017. godine, odnosno tad je dovršena njegova konverzija od natjecateljskog plovila do primjera ekološke revolucije koju još svi čekamo u sektoru brodskog prometa. Konvencionalni brodovi s Energy Observerom imaju zajedničku samo jednu stvar, a to je da su po definiciji plovila te za svoj promet koriste mora i oceane.

Ovaj katamaran je izlog ekoloških tehnologija jer za pogon koristi solarne panele, odnosno sunčevu energiju, sustav na gorive ćelije vodika i dobri stari vjetar, čiju su pogonsku vrijednost pomorci spoznali još stoljećima (ili tisućljećima) prije.

KEnergy Observer dosad je prešao 23.305 nautičkih milja, obišao je 25 država, a upravo je završio najvažnije putovanje, preplovio je Atlantik kao prvi brod na alternativni pogon, krenuvši od Brittanya u Francuskoj 16. ožujka, Zelenortskih otoka u Africi te pristavši na Martiniku u Karibima.

Prosječna brzina bila je 6 čvorova, a na putu nije bilo problema. Za kraj još jedna zanimljivost: pogon na gorive ćelije vodika je donirala Toyota, a riječ je o prerađenom sustavu iz cestovnog vozila Mirai.