Hrabra tvrdnja: Tesla najavljuje da će s novom baterijom sljedeće godine izjednačiti cijenu električnih i benzinskih vozila!

Nadolazeća baterija imat će radni vijek od milijun i šesto tisuća kilometara prije nego li je treba zamijeniti

Tesla namjerava predstavili novu, jeftiniju i dugovječniju bateriju za Model 3 u Kini, s kojom bi mogli spustiti cijenu svojih električnih vozila na razini s benzincima.

Nadolazeća baterija imat će radni vijek od milijun i šesto tisuća kilometara prije nego li je treba zamijeniti. Jednom potrošena, bateriju bi mogle iskoristiti za spremanje energije tvrtke koje s bave distribucijom električne energije.

Konačne specifikacije za novu bateriju još nisu službeno potvrđene, ali prema prvim najavama ćelije baterije će koristiti kemikalije bez kobalta ili s vrlo malo tog materijala, kao i kemijske dodatke koji će omogućiti da baterija duže skladišti više energije i učiniti je otpornijom.

Predsjednik Uprave Tesle Elon Musk obećao je da će predstaviti Teslin najnoviji doseg u tehnologiji baterija na posebnom događaju koji će se održati krajem svibnja. Međutim, pandemija koronavirusa i trenutna globalna ograničenja putovanja mogli bi pomaknuti taj događaj na kraj ove godine.

Tesla će također predstaviti novi, automatizirani proces proizvodnje baterija koji će smanjiti troškove rada i povećati proizvodnju, kako bi zadovoljili potražnju na rastućim tržištima poput Kine. Ćelije baterija bit će proizvedene u nadolazećim tvornicama Tesle nazvane – Terafactories, za koje se ističe da će biti 30 puta veće od postojeće tvrtkine tvornice Gigafactory u Nevadi (SAD).

Nove tvornice su samo dio Muskovog konačnog cilja a to je da postanu globalni opskrbljivač energijom i to ne samo u segmentima automobila nego i kućanstava.