Apel za pomoć proizvođača automobila: Ključna europska industrija je na koljenima!

U cijelom automobilskom sektoru radi oko 13.8 milijuna građana, što je 6.1 posto svih zaposlenih u EU

Koronavirus nije samo zdravstveni problem jer su poduzete mjere europskih vlada uspješno spriječile epidemiju u mnogim državama, ali i efikasno eutanazirale gospodarstva, koja će se sad teško oporavljati. Proizvođači automobila nisu iznimka, pa stiže apokaliptična najava o teškoj situaciji u Renaultu i Nissanu, a ni drugdje nije bolje. Zbog toga je Europska udruga proizvođača automobila (ACEA) poslala dramatičan apel Europskoj uniji i vladama. U njemu se traži pomoć, a spominju se i ključne brojke.

Tako u cijelom automobilskom sektoru radi oko 13.8 milijuna građana, što je 6.1 posto svih zaposlenih u EU. U proizvodnji radi 3.5 milijuna radnika, što je 11.4 posto svih proizvodnih poslova u EU. Automobilska industrija generira i trgovinski suficit EU od 84.4 milijarde eura. Cijela industrija zaslužna je za 7 posto BDP-a EU.

Ovaj sektor najviše ulaže u inovacije i razvoj (28 posto), a to je godišnje 57.4 milijarde eura. Od četiri proizvedena automobila globalno jedan dolazi iz država članica EU. Na kraju, ACEA upozorava i da je vozni park u EU sve stariji, osobna vozila u prosjeku su stara 11.1. godinu, kombiji 11 godina, a kamioni 12 godina.