Najveći električni avion: Cessna eCaravan ne može puno, ali je u zraku!

U zraku je eCaravan proveo 30 minuta, a procijenjeno je da će u njemu u budućnosti letjeti do pet osoba

Došlo je vrijeme da se sve elektrificira. Zračni prijevoz dosad je bio imun jer se efikasnost električnog motora na nebeskim visinama ne može s mlažnjacima. Na razini usporedbe to je gotovo kao da bi se danas odlučili vratiti u vrijeme dok još nije izumljen kotač pa trčati svakodnevno do radnog mjesta udaljenog deset kilometara.

Svaki početak je težak, a magniX koji je preradio Cessnu Caravan u Cessnu eCaravan upravo je ovaj avion lansirao u visine. Poletio je zasad najveći električni zrakoplov i odmah ćemo vam reći – nije daleko odmaknuo. Domet mu je samo 160 kilometara. Obična, klipna Cessna bez slova ‘e’ ima pak domet od 1982 kilometra.

 U zraku je eCaravan proveo 30 minuta, a procijenjeno je da će u njemu u budućnosti letjeti do pet osoba. U magniXu tvrde da je to tek početak i da će na ovom pogonu raditi u budućnosti. Zasad je jednostavnije sjesti u automobil pa tih 160 kilometara prijeći autocestom. Ili kao što je napisao jedan korisnik na YouTubeu: ovom zrakopolovu trebat će poprilično dug produžni kabel!