Otkrivena je Mokka: Opelov mali crossover ima novo, moderno lice!

Mokka će biti dostupna s benzinskim i dizelskim motorima, ali prvo je predstavljena električna verzija

Vrijeme je drugu generaciju Opel Mokke. Unatoč nešto dužem međuosovinskom razmaku (+2 mm), nova je Mokka 12,5 cm kraća od prethodne generacije, no svojim putnicima, njih do pet, nudi podjednako velik prostor za prtljagu zapremine do 350 litara. Njena ukupna dužina od samo 415 cm čini je lakom za manevriranje i parkiranje u gradskim i prigradskim područjima. Novi je model i prvi s budućim licem marke Opel, a prepoznatljivo je po svjetlima integriranima u pasicu prednje maske. Tu je i nova generacija digitalnog kokpita Opel Pure Panel. Sučelje je jasno i jednostavno, a prikazani podaci fokusirani na ono što je doista potrebno. Na vodoravno položenu ploču s instrumentima integrirana su dva široka zaslona, pri čemu onaj ispred vozača ima dijagonalu 30.4 cm. Opelovi dizajneri zadržali su kontrolne gumbe za ključne funkcije koji eliminiraju potrebu za potencijalno opasnim kopanjem po dubinama podizbornika.

Od novih funkcija tu su sustavi kao što su napredni tempomat (ACC, Advanced Cruise Control) čija funkcija zaustavljanja i kretanja omogućuje pomaže u gradskim gužvama. Naime, električna Mokka-e može automatski prilagoditi svoj rad kretanju vozila ispred pri čemu vozač ne mora rukovati kočnicom ni gasom. Uz to, sustav aktivnog pozicioniranja u prometnoj traci (Active Lane Positioning) automatski drži novu Mokku u sredini trake. I sustav svjetala nudi tehnologije iz viših klasa uz prilagodljiva svjetla IntelliLux LED® Matrix s čak 14 elemenata koja ne zasljepljuju. Sve varijante modela Mokke standardno su opremljene LED žaruljama sprijeda i straga, električnom parkirnom kočnicom i sustavom za prepoznavanje prometnih znakova. Dostupna je i panoramska stražnja kamera koja pokriva 180 stupnjeva.

U odnosu na prethodnika masa je smanjena za čak 120 kg, a povećana je torzijska čvrstoća. Mokka će biti dostupna s benzinskim i dizelskim motorima, ali prvo je predstavljena električna verzija. Prvi put u Opelovoj povijesti nova će Mokka od prvog dana biti dostupna kao posve električna varijanta. Električni motor proizvodi 100 kW (136 KS) i 260 Nm vršnog okretnog momenta dostupnog trenutačno, odmah nakon kretanja. Ova varijanta motora poznata je iz drugih vozila PSA grupacije čiji je Opel član. Vozači mogu birati između tri načina vožnje – normalnog, eko i sportskog. Elektroničko ograničenje brzine iznosi 150 km/h radi očuvanja energije pohranjene u bateriji snage 50 kWh. Doseg je 322 kilometra. U standardnoj je opremi sustav snage 100 kW istosmjerne struje s mogućnošću brzinskog punjenja koji omogućuje punjenje do 80 % kapaciteta baterije za samo 30 minuta. Moka će biti u prodaji krajem ljeta.