Kriza s koronavirusom promijenila je i navike štakora: Postali su agresivniji jer je hrane manje!

Zabrane rada za restorane tijekom pandemije, posebice tijekom ožujka, uzrokovale su veliki poremećaj u lancu opskrbe hranom za štakore

Ljudi nisu jedini čiji je život poremetila pandemija koronavirusa. Milijuni štakora koji žive ispod ulica velikih američkih gradova osjetili su da se i njihov svijet okrenut naopako, a rezultati mogu biti nasilni. Kad su vremena ‘dobra’, štakori se svakodnevno nastanjuju u podzemnim, kanalizacijskim i podrumskim prostorima. Javljaju se uglavnom noću kako bi se gostili sa znatnim količinama hrane preostale iz lokalnih restorana. U gradu poput New Yorka, koji je od 2018. imao oko 27.000 restorana, to predstavlja znatnu opskrbu hranom, dovoljnom za uzdržavanje oko dva milijuna štakora, što je treća najveća populacija štakora u SAD-u, nakon Chicaga i Los Angelesa.

Zabrane rada za restorane tijekom pandemije, posebice tijekom ožujka, uzrokovale su veliki poremećaj u lancu opskrbe hranom za štakore. Više nije bilo restorana koji su na pločnik bacali ostatke hamburgera, kriške pizze ili suši u tankim, plastičnim vrećama za smeće kroz koje štakori lako prodiru svojim sjekutićima za koje se zna da mogu pregristi metal, beton ili ciglu.

Proteklih mjeseci ova stvorenja izlaze na ulice usred bijela dana a takvo ponašanje je začudilo i stručnjake.

– Nismo shvaćali da su toliko ovisni o našem smeću za opstanak, a pandemija je dokazala koliko ovise o nama – kaže Bobby Corrigan, urbani rodentolog i savjetnik za suzbijanje štetočina koji je dizajnirao programe za kontrolu glodavaca za Ministarstvo zdravlja i mentalnu higijenu New Yorka.

U Chicagu se gomile štakora koji obično ne putuju više od 45 metara izvan svojih jazbina odlaze sve dalje kako bi potražili svoj sljedeći obrok. U New Orleansu, štakori su primijećeni kako bijesno izlaze na otvorene i prazne ulice tražeći hranu. Midtown Manhattan, područje New Yorka koje inače užurbano živi s ljudima, danas su okupirale vojske očajnih štakora, koje pretresaju vreće za smeće. U svibnju su centri za kontrolu i sprečavanje bolesti upozorili da štakori postaju sve agresivniji u svom lovu na hranu, jer restorani širom SAD-a ostaju zatvoreni.

Štakori obično žive u čoporima od desetak ili više, a predvodi ih alfa štakor koji je veći, jači i brži od sljedbenika. Svaki čopor uspostavlja teritorijalne navike hranjenja koje obično svode konflikt na minimum. Sad kad štakori tragaju nadaleko za novim izvorima hrane, sukobljavali su se sve češće i češće i to nasilno, pribjegavajući kanibalizmu.