‘Najveći prometni izum još od semafora’: Znate li kad je počela naplata parkiranja?

U tim prvim danima novac prikupljen od parkiranja morao je biti dovoljan da se samo pokrije instalacija i održavanje uređaja

Jednog prohladnog dana u siječnju 1935. godine u Oklahoma Cityju uvedena je naplata parkiranja. Sam uređaj nazvan je Park-O-Meter i nakon toga više ništa nije bilo isto. Već do 1941. godine naplata parkiranja proširila se po cijeloj Americi, a kao što znate, taj običaj prigrlila je i Europa. Došao je i u naš mali kutak svijeta i neprestano se širi, čak i na područja gdje ga niste očekivali.

– Naplata parkiranja najveći je prometni izum još od semafora – objavio je nekolikog godina nakon uvođenja u Oklahoma Cityju magazin California Law Review.

Već s prvim parkirnim zonama u Americi građani su počeli tužiti gradove zbog parkirnih kazni, ali su uglavnom gubili slučajeve. Sudovi su smatrali da je naplata parkiranja dobar način da se regulira parkiranje u velikim gradovima, odnosno da se smanje gužve. Sad dolazimo do najzanimljivijeg dijela: u tim prvim danima novac prikupljen od parkiranja morao je biti dovoljan da se samo pokrije instalacija i održavanje uređaja. Što bi prvi regulatori rekli na današnju naplatu parkiranja koja je postala veliki biznis – za gradove i privatne operatere!