Važan projekt: Uskoro počinje bežično punjenje električnih Jaguarovih taksija u Oslu!

Grad Oslo želi svoj sustav taksija u potpunosti elektrificirati do 2024. godine, a bežično punjenje vidi kao jedan od načina da se postigne taj cilj

Ako se električno vozilo većinom puni preko noći ili veći dio dana, slabo se koristi i ne koristi se dovoljno dobro u tvrtkama poput taksi kompanija. Upravo to je motivacija projekta pokrenutog u norveškom Oslu u kojem će taksi vozila marke Jaguar I-Pace puniti bežično, s dodatnim punjenjima velike snage tijekom dana (ili noći). Projekt su preuzeli proizvođač automobila Jaguar Land Rover i komercijalni stručnjak za bežično punjenje Momentum Dynamics, uz pomoć operatera za punjenja Fortum Rechargea i taksi mreže Cabonline (NorgesTaxi AS).

Tim inženjera i tehničara postavit će Momentum Wireless jedinice za punjenje velike snage na 25 električnih SUV-a Jaguar I-Pace koje će koristiti jedna taksi kompanija. Kroz više panela za punjenje postavljenih u dio prometnica u blizini središnjeg željezničkog kolodvora u Oslu, koji se koristi kao taksi stajalište, vozači će se mogu dovesti do obojenog i označenog dijela te uz pomoć sustava navođenja u vozilu poravnati panel za punjenje na dnu vozila s onim u kolniku.

Bez potrebe za priključivanjem ili bilo kakvim drugim rukovanjem induktivni sustav punjenja dostavlja automobilu snagu do 50 kW za 6 do 8 minuta.

– Taksi industrija idealan je testni poligon za bežično punjenje i za električnu mobilnost s velikim brojeom prijeđenih kilometara – rekao je direktor Jaguar Land Rover, inženjer vozila Steve Boulter, dodavši da bi sustav trebao biti lakši od punjenja uobičajenog vozila, jer u sustavu nije potrebno angažiranje vozača.

Projekt uključuje šest platforma za punjenje, a još tri mjesta bit će postavljena na drugoj lokaciji. To je prvi put da je Momentum Dynamics, koji obično omogućava bežično punjenje velike snage za autobuse i vozni park, svoju tehnologiju implementirao u javni projekt za putnička vozila.

Grad Oslo želi svoj sustav taksija u potpunosti elektrificirati do 2024. godine, a bežično punjenje vidi kao jedan od načina da se postigne taj cilj. Projekt se uklapa u strategiju koja zahtijeva da svi novi automobili koji se prodaju u cijeloj Norveškoj budu nulte emisije do 2025. 

Prema Momentum Dynamicsu, svaki set panela za punjenje i potporni sustavi koštaju približno koliko i tipični brzi punjač s DC-om – oko 25.000 dolara. Predloženi projekt je samo predložak za koji Momentum Dynamics kaže da je potencijalno spreman da u budućnosti bude korišten na mnogim drugim lokacijama.