Veliki novitet: Bridgestone i Microsoft razvili su automobilsku gumu koja sama javlja oštećenja u vožnji!

Sustav nadzora oštećenja guma (TDMS) radi koristeći senzore koji prate pritisak u gumama (TPMS) i potom ih na daljnju analizu šalju Microsoftovoj platformi

Jedno od ključnih pitanja sigurnosti svakog automobila je trenutno stanje guma. U nas je nerijetko običaj uložiti posljednju kunu u dobro vozilo, koje će impresionirati prvog susjeda, ali pritom zaboraviti na gume, pa su one nerijetko nalik slikovima iz Formule 1, a posljednji utor izlizao se prije nekoliko mjeseci.

Da ste još prije desetak godina u istoj rečenici spomenuli Bridgestone i Microsoft mogli ste ih povezati jedino s velikom narudžbom guma za službena vozila informatičkog diva. Danas, međutim, oni surađuju i kreirali su novi proizvod – gumu koja ima mogućnost samodijagnostike te informiranja vozača o oštećenjima.

Sustav nadzora oštećenja guma (TDMS) radi koristeći senzore koji prate pritisak u gumama (TPMS) i potom ih na daljnju analizu šalju Microsoftovoj platformi za umrežene automobile (MCVP). U relanom vremenu, tijekom vožnje, ovaj sustav će vozaču dojaviti što se dogodilo s nekom od guma i o kakvom se oštećenju radi. Istovremeno, sustav će zapamtiti mjesto gdje se dogodila nezgoda s gumom (gumama) i poslati poruku drugim vozačima o opasnosti na cesti.

Tehnologija je zasad dostupna samo na automobilima, a čekamo informaciju tko će je prvi početi koristiti.