HAK-ova interaktivna karta: Pogledajte biciklističke rute koje prolaze Hrvatskom!

Osim EuroVelo biciklističkih ruta tu su i biciklističke rute koje prolaze državnim cestama, a želja je uspostava nacionalne mreže biciklističkih ruta

Svi ćemo se složiti da je kretanje iznimno važno i da se moramo kretati kako bismo što duže ostali zdravi. Potrebno je otprilike 30 minuta neke tjelesne aktivnosti dnevno da bismo ispunili potrebe za kretanjem. Preporuke su raznovrsne, a vožnja biciklom je jedna od najboljih. Dovoljno je samo 8 minuta vožnje biciklom da ispunimo dnevnu potrebu za kretanjem.

Osim kao sredstvo za rekreaciju i sport, bicikl se u gradovima, sve češće koristi kao transportno sredstvo za odlazak na posao, osobito za vrijeme lijepog vremena. Mnoge škole i tvrtke, pa tako i Hrvatski autoklub osiguravaju potrebnu infrastrukturu kako bi njihovi đaci i djelatnici na posao mogli dolaziti biciklima.

Uistinu su mnogobrojni razlozi zašto je vožnja biciklom dobra za zdravlje: smanjenje mogućnost za bolesti srca i kardiovaskularnog sustava, smanjenje visokog krvnog tlaka, jačanje mišića, kostiju i imuniteta, smanjenje stresa i slično. Upravo sjedilački način života i želja za kretanjem mijenjaju način na koji se ljudi odmaraju, a mnogi turisti koji biraju Hrvatsku kao odredište za svoj odmor, vrlo često umjesto izležavanja na plaži uz more i sunce, biraju aktivan odmor na biciklima.

Cikloturizam kao turistička grana relativno je mladi pojam, a u Hrvatskoj zauzima sve značajnije mjesto. Cikloturist je osoba u srednjim godinama, srednje ili visoko obrazovana, najčešće muškarac i vrlo često putuje u paru. Takvim je turistima vrlo važno da se kreću po sigurnim i raznovrsnim prometnicama koje su dobro označene, da na tim rutama mogu nešto pogledati, te da su za njih prilagođeni smještajni kapaciteti. Od 2015. godine kad je donesen Akcijski plan razvoja cikloturizma, županije u Hrvatskoj, svaka na svoj način, pružaju turistima koji žele provesti aktivan odmor na svojim biciklima najrazličitije sadržaje.

Hrvatski autoklub uz pomoć Koordinacijskog tijela za razvoj cikloturizma Hrvatske (cikloturizam.hr) želi popularizirati ovaj vid turizma, obogaćujući svoju Interaktivnu kartu novim sadržajima. U sklopu Interaktivne karte objavljujemo EuroVelo biciklističke rute koje prolaze Republikom Hrvatskom uz kratak opis svake rute te mogućnost preuzimanja rute u KML i GPX formatu za navigacijske uređaje. Osim EuroVelo biciklističkih ruta tu su i biciklističke rute koje prolaze državnim cestama, a želja je uspostava nacionalne mreže biciklističkih ruta.

U budućnosti želimo, osim ovih ruta, na svojoj karti objaviti manje rute po županijama, uz ostale sadržaje predviđene za cikloturiste (mreža servisa, bed&bike, restorani i slično).

Još jedanput, biciklističke rute možete pronaći ovdje.