AutoVAZ je od Chevroleta napokon kupio i ime: Niva je opet postala – Lada!

Još 2016. godine Chevrolet je pokazao konceptni model koji je trebao naslijediti ovu Nivu i pokretao bi ga 1,8-litreni benzinac iz PSA grupacije

U  čudnom spletu vlasničkih odnosa, novija Niva je u Rusiji prodavana kao Chevrolet. Potom je u prosincu 2019. AvtoVAZ kupio preostalih 50 posto dionica u kompaniji u kojoj je dijelio vlasničku strukturu s Chevroletom. Napokon, AvtoVAZ je ovih dana opet počeo proizvoditi Ladu Nivu, noviji model od dva SUV-a koje trenutno ima u svom programu. Zvuči komplicirano, ali legendarna Niva sad nosi naziv Lada 4×4, a ovaj noviji SUV (ili bolje rečeno terenac) sad se zove Lada Niva (prije Chevrolet).

Ona je samo uvjetno novi model jer je proizvodnja ovog automobila počela još 2000. godine. Od 2000. godine proizvedeno je 700.000 primjeraka, a ako vam se na prvi pogled čini zastarjelom, to vas ne treba brinuti. Rusi je i dalje vole zbog niske cijene i dobrih terenskih osobina, kao uostalom i staru 4×4.

Još 2016. godine Chevrolet je pokazao konceptni model koji je trebao naslijediti ovu Nivu i pokretao bi ga 1,8-litreni benzinac iz PSA grupacije. Međutim, ta ideja je propala.

Aktualna Lada Niva sa starom dijeli 1,7-litreni motor, transmisiju i većinu mehanike. Može se reći da je najveći novitet dizajn, ali i on se sada čini kao relikt nekog prošlog vremena. Nijedan od dva navedena modela ne prodaje se na teritoriju Europske unije.