Tvornica novca: Najprometniji most između Kanade i SAD-a u vlasništvu je jednog čovjeka!

Preko mosta ide čak 25 posto komercijalnog prometa između SAD-a i Kanade, a godišnja vrijednost prevezene robe je oko 400 milijardi dolara

Ime Manuel Mouron vjerojatno vam ne znači u ništa, a vijest da je preminuo taj 93-godišnji milijarder objavljena je u svim važnijim američkim i kanadskim medijima. Među prijateljima on je bio poznatiji kao Matty, ali nije ih bilo mnogo jer on, navodno, nije bio dobra osoba. Mouron je postao najpoznatiji po svom poslovnom pothvatu, kada je 1979. godine postao vlasnik visećeg mosta Ambassador.

Idemo prvo o mostu, kada je 1929. godine bio dovršen most preko rijeke Detroit, koji spaja Toronto i industrijsko srce Amerike (državu Michigan), bio je najduži viseći most na svijetu s ukupno 2300 metara. Financijeri nisu bili SAD i Kanada nego je to od početka bio privatni projekt, kojemu je na čelu bio biznismen Joseph H. Bower. Most je mijenjao vlasnike, a Mouron je namirisao priliku krajem sedamdesetih – njegova tvrtka otkupila je većinu vlasničkih udjela i zagospodario je ključnim dijelom prometne infrastrukture između SAD-a i Kanade.

Preko mosta ide čak 25 posto komercijalnog prometa između SAD-a i Kanade, a godišnja vrijednost prevezene robe je oko 400 milijardi dolara. Preko mosta dnevno prijeđe oko 8000 kamiona. Samo od cestarina Mouron je ubirao 60 milijuna dolara godišnje, a još je iskoristio i mogućnost da na oba kraja mosta postavi duty free trgovine i benzinske stanice, koje su posebno popularne jer prodaju jeftino gorivo, oslobođeno državnih taksi.

Sve je to u jednom trenutku motiviralo Kanadu i SAD da krenu u razvoj ideje o novom mostu, ali od 2004. godine kad je započeo projekt pa sve do danas on nije odmaknuo dalje od nacrta. Mouron je čak 2011. godine platio televizijske reklame u kojima je oglašavao ideju da taj most ne vodi nigdje. Do danas radovi nisu započeli.

Ovu tvornicu novca nakon smrti oca Manuela preuzeo je sin Matthew (45), za kojega kažu da je mnogo pomirljiviji od svog oca.