Britanska policija u nadzoru prometa koristi kamione: Povišeni položaj omogućava bolji pregled vozača koji koriste mobitele!

Zbog svoje visine idealni su za postavljanje kamera koje imaju pregled na veći dio kabine vozila

Čuli ste za presretače i druga policijska vozila, ali za kamione koji uvode red sigurno niste… Naime, britanska prometna policija na autoceste je poslala tri kamiona opremljena kamerama, koji prate promet i snimaju prekršitelje. Da se ova akcija isplati pokazuju i rezultati.

Neoznačeni kamioni snimaju oko 3500 prometnih prekršaja goišnje. Najviše se odnosi na nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (1195 prekršaja), a odmah nakon toga je i korištenje mobitela u vožnji (1062 prekršaja). Zbog svoje visine idealni su za postavljanje kamera koje imaju pregled na veći dio kabine vozila. Sad su se pojavile ideje da bi u gradovima policajci mogli koristiti i regularne autobusne linije, odnosno autobuse na kat – bila bi to jeftina, ali i učinkovita metoda. S kata se vide svi prekršaji.

Policija je objavila i dva videa: u jednom vozač šalje poruke mobitelom, a u drugom vozač pomoću mobitela plaća cestarinu. Doista, ovi kamioni su zanimljiv novitet, za mnoge vozače su veliko iznenađenje jer su neoznačeni.