Koliko korištenje klima uređaja u vozilu povećava potrošnju goriva i kako to možete smanjiti?!

Klima troši veliku energiju da bi na početku rada rashladila vruću kabinu automobila, a posebno ako ste vozilo parkirali negdje gdje je bilo izloženo suncu

Korištenje klima uređaja u vrućim ljetnim danima povećava potrošnju goriva automobila. Procjena je i do deset posto. Najviše goriva klima troši na kratkim putovanjima kad radi najvećim kapacitetom. Naravno, ovdje je riječ o automatskom klima uređaju u Auto modu radu. S ručnom klimom intenzitet njezina rada ovisi o vašim preferencijama. Klima troši veliku energiju da bi na početku rada rashladila vruću kabinu automobila, a posebno ako ste vozilo parkirali negdje gdje je bilo izloženo suncu.

Kako si pomoći? Efikasno je prije uključivanja klime rastvoriti sva stakala – ako može tako i krenuti bilo bi još bolje. Ako ste vi ili vaši putnici osjetljivi na propuh onda samo na parkiranom automobilu  ostavite prozore neko vrijeme otvorenima. Tako ćete sniziti temperaturu u automobilu u i potrošnja energije klima uređaja (a i potrošnja goriva) u onom prvom i najintenzivnijem rashlađivanju ipak će biti manja.