Održavajte interijer: Upravljač automobila ima četiri puta više bakterija od toaletne daske!

Dvije najčešće bakterije koje su se naselile u automobilima su stafilokok i propionibacterium acnes

Vrijeme je pandemije koronavirusa pa nam je pranje ruku visoko na listi prioriteta. No, bez obzira na virus koji je paralizirao cijeli svijet, druge bakterije i virusi nisu zbog njega odlučili povući se i nestati. Državni centar za biotehnološko informiranje je američka vladina organizacija (dio je Državnog instituta za zdravlje) i objavila je ovu zabrinjavajuću informaciju: interijer automobila jedno je od najprljavijih mjesta. Studija koju su objavili dokazuje da upravljači automobila imaju četiri puta više bakterija nego toaletne daske!
Studija je pratila prosječni broj bakterija po četvornom centimetru (CFU) i na upravljaču je vrijednost 629 CFU, a na toaletnoj daski u javnom WC-u 172 CFU. Prosječni mobitel ima bakterijsku vrijednost 100 CFU, a dugmad na dizalima 313 CFU. Sigurnosni pojas na automobilu ima 403 CFU.
Dvije najčešće bakterije koje su se naselile u automobilima su stafilokok (inače uzročnik trovanja hranom i kožnih infekcija). Tu je i Propionibacterium acnes, koja uzrokuje razne infekcije i akne na koži. Ovo su najčešće bakterije, a istraživači su pronašli 700 drugih vrsta bakterija u interijeru automobila.
Najčešći uzročnik širenja bakterija je hrana. Svaki put kad jedete u vozilu, sitne čestice hrane padaju sa strane i ostaju u kabini, a to pogoduje razvoju bakterija. Također, dijelovi automobila koje dodirujete rukama pogodni su za razvoj bakterija. Koja je pouka ove priče? Perite često dijelove interijera vozila koje dodirujete.