Gordon Murray Automotive T.50: Novi supersportaš već je na putu da postane legenda!

Sve su komponente iznimno lagane pa i šestbrzinski ručni mjenjač

Gordon Murray je konstruktor koji potpisuje vjerojatno najbolji sportski automobil svih vremena, McLaren F1 te neke iznimno brze bolide Formule 1. Ovaj Britanac osnovao je svoju tvrtku Gordon Murray Automotive i sad je predstavio T.50, novi supersportski automobil, koji bi po svemu mogao završiti visoko na ljestvici najboljih supersportaša.

Cijela šasija je od kompozitnih vlakana i s vanjskim panelima teži samo 150 kilograma. Cijeli automobil lakši je od jedne tone (986 kg), a dugačak je 435 cm, što su dimenzije slične Porsche Caymanu. Najvažniji dizajnerski element je veliki ventilator (pokreće ga elektromotor), koji stvara dodatni downforce – u suradnji s aktivnim stražnjim spojlerima dodatnih 50 posto u normalnoj vožnji i više od 100 posto pri kočenjima. Ventilator upuhuje i dodatni zrak u motor te mu dodaje 49 KS.

Motor je novorazvijeni V12 (4,0 litre) sa 654 KS, a djelo je zajedničkog truda Gordona Murraya i Coswortha. Crvena zona mu je na 12.100 okretaja što jamči zastrašujući zvuk i performanse – uzevši u obzir nisku masu bolida.

Vozač je smješten u središnjem dijelu kabine, a s lijeve i desne strane mu je po jedno sjedalo. Sve su komponente iznimno lagane pa i šestbrzinski ručni mjenjač.

Proizvodnja T.50 počinje u siječnju 2021. godine, a cijena će biti tri milijuna dolara, prije nego što vam obračunaju poreze. Bit će sastavljeno samo 100 primjeraka.