Zakonski propisi: Kada mladi vozači mogu pristupiti osposobljavanju za vozače, prekršajni bodovi…

Mladom vozaču vozačka se dozvola oduzima i ukida ako u razdoblju od dvije godine skupi 9 negativnih bodova

Svakog proljeća ulice se zašarene novim maturantima. Mladošću koja je izišla iz školskih klupa. Taj trenutak manje-više poklapa se s punoljetnošću, a punoljetnost ne znači samo mogućnost izlaska na izbore, već i stjecanje brojnima tako željno sanjane vozačke dozvole B kategorije. Mnogi mladi ljudi na pragu punoljetnosti tome se daleko više raduju nego mogućnosti da na biračkom listiću zaokruže nečije ime!

Nestrpljivima treba odmah dati do znanja da se s danom početka osposobljavanja za vozača automobila ne treba čekati puna punoljetnost! Startati se može i ranije. Osoba može pristupiti osposobljavanju za vozača vozila određene kategorije najranije 6 mjeseci prije nego navrši godine propisane za izdavanje vozačke dozvole za upravljanje vozilom određene kategorije, dakle 17 godina i šest mjeseci i krećete u pribavljanje B kategorije!

Zakon o sigurnosti prometa na cestama mladim vozačima smatra vozače motornog vozila u dobi do navršene 24 godine koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske. Vrijede li za njih neka posebna pravila? Zapravo tek dvije posebnosti, alkohol i negativni prekršajni bodovi. Kod mladih vozača ne tolerira se alkohol! Ništa 0,5 promila! Zakon traži da budu suhi kao barut, ni kapi alkohola! Ne dopušta se naravno ni upravljanje vozilom pod utjecajem droga ili lijekova, ako je netko sumnjao!

Druga specifičnost koju zakon propisuje u pogledu mladih vozača tiče se negativnih prekršajnih bodova. Naime, to što je netko uspješno položio vozački ispit ne znači da ga neće ponovno polagati! Da, da ništa nije vječno, osobito ne vozačka dozvola ukoliko ste uporni u kršenju prometnih propisa! Naime vozačka dozvola oduzima se i ukida ukoliko vozač skupi u razdoblju od 2 godine 12 negativnih bodova. Mladom vozaču vozačka se dozvola oduzima i ukida ukoliko u istom tom razdoblju skupi 9 negativnih bodova.

Kad Vam se vozačka dozvola oduzme i ukine, ukoliko želite voziti morate ponovno polagati vozački ispit. Ne može to odmah, samo da znate! Ponovno je u igri razdoblje od 2 godine. Dvije godine bez vožnje i vozačke a onda na ponovno polaganje vozačkog ispita, upravo kao da ga nikada polagali niste!   Devet negativnih prekršajnih bodova! Kako biste znali kako ih izbjeći treba znati kako se „skupljaju“. Negativni prekršajni bodovi dodjeljuju se vozačima po pravomoćnosti odluke o prekršaju. Znači tek kada odluka o prekršaju postane pravomoćna, prije toga ne! Zakon ih ne propisuje za svako prekršajno djelo iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Samo za teže prekršaje u prometu. Najčešće je u igri prebrza vožnja i alkoholiziranost, odnosno izbjegavanje alkotestiranja.