Sretan rođendan, Sofie: Najstariji Volkswagenov kombi u odličnoj je formi!

Zaposlenici muzeja pomogli su Sofie da proslavi svoj 70. rođendan sa svježom izmjenom ulja i prigodnim kolačem

Volkswagenovi kombiji bili su simbol svijesti, stila života i slobode tijekom hipi pokreta u 60-ima. Jedan od njih, koji je ujedno i najstariji preživjeli, je Volkswagenov kombi Type 2. Ova svugdje i uvijek prepoznata međunarodna zvijezda nedavno je napunila punih 70 godina.

Volkswagen Type 2 je također poznat kao Volkswagen Transporter, T1, Bulli ili Kombi. Volkswagen ga je počeo proizvoditi u tvornici Wolfsburg u proljeće 1950. a danas je najstariji VW kombi u voznom stanju. Sofie je  prije sedamdeset godine prodana lokalnoj tvrtki u Hildesheimu u Njemačkoj zbog prijevoza robe. Na tom poslu zadržala se 23 godine, a potom ju je tvrtka odlučila prodati kolekcionaru.

Potom se 1992. ponovno pojavila na prodaji, ali ovoga puta tržište se promijenilo i malo je zanimanja pokazano za kombi koji je tada bio sada star 42 godine i koji je vidio bolje dane. Tonny L. iz Danske saznao je za prodaju i shvativši da je riječ o najnižem broju šasije koji još postoji, odlučio je da takvu kupnju ne smije propustiti. Kupio je kombi i otputovao u Njemačku, gdje je tijekom jednog od susreta s ljubiteljima Volkswagenovih kombija dogovorio da se vozilo podvrgne restauraciji.

Tony i Sofie putovali su diljem Europe, prešavši oko 20.000 km, uz 100.000 km koje je kombi imao na brojčaniku u vrijeme kupnje 1992. godine. Postali su redoviti gosti na Bulli sajmovima, na kojima je Sofie napokon mogla privući pažnju koju je zaslužila.

Godine 2014., shvativši da je prestar za ovu vrstu avantura, Tony se odlučio razdvojiti sa Sofie i odlučio ju je predati Volkswagenu. Od tog dana Sofie je postala dio Volkswagenova muzeja za  klasična vozila u Hannoveru. Zaposlenici muzeja pomogli su Sofie da proslavi svoj 70. rođendan sa svježom izmjenom ulja i prigodnim kolačem.