Zanimljiva studija: Oprema koja štiti od koronavirusa može se pretvoriti u gorivo!

Tekuće gorivo koje bi se dobivalo je čisto i imalo bi slična svojstva kao gorivo napravljeno od nafte

Studija, objavljena u  časopisu Taylor & Francis Biofuels, tvrdi da se plastika iz korištene osobne zaštitne opreme može pretvoriti u biogorivo. Istraživanje, koje je proveo tim sa Sveučilišta za naftu i energetske studije (UPES) u Indiji, pokazuje kako se milijarde komada opreme za jednokratnu upotrebu (maske, viziri, plastični ogrtači…) mogu pretvoriti iz svog polipropilenskog (plastičnog) stanja u obnovljiva tekuća goriva. Pretvorba u ne samo da će spriječiti teške posljedice na čovječanstvo i okoliš, već će također stvoriti izvor energije, objasnila je vodeća autorica studije, doktorica Sapna Jain u priopćenju za javnost.

– Moramo se pripremiti za suočavanje s izazovima koje na silu nameće pandemija COVID-19, kako bismo održali održivost – nastavila je.

Tijekom pandemije COVID-19, osobna zaštitna oprema je dizajnirana za jednokratnu uporabu nakon čega slijedi zbrinjavanje. Nakon što se ti predmeti odlože, plastični materijali zagađuju okoliš jer im je potrebno više desetljeća da se razgrade ako nam prije toga ne dospiju u mora i oceane. Tim je pregledao više članaka o istraživanju dok su istraživali metode koje se trenutno koriste za zbrinjavanje opreme i može li se uopće pretvoriti u biogorivo. Došli su do zaključka da recikliranje ovih polimera zahtijeva fizičke i kemijske metode.

Istraživači su se posebno usredotočili na strukturu polipropilena i štetnu ulogu koju on ima na okoliš. Njihova otkrića potvrđuju da otpad iz zaštitne opreme treba pretvoriti u gorivo pomoću pirolize – kemijskog procesa koji plastiku razgrađuje na temperaturama između 300 i 400 stupnjeva Celzija bez kisika.

Tekuće gorivo koje bi se dobivalo je čisto i imalo bi slična svojstva kao gorivo napravljeno od nafte. Pomažući u smanjenju oslanjanja na štetna fosilna goriva i pretvaranjem otpada nastalog od opreme osobne zaštite u biogorivo, riješili bi i dva ekološka problema odjednom.