Teška nesreća o kojoj se malo zna: Iz nasukanog tankera u blizini Maurcijusa gorivo curi u ocean!

Stanovnici, čiji prihodi ovise o otočkom turizmu i ribolovu, čine ono što mogu kako bi zaustavili curene praveći zaštitnu branu od lišća šećerne trske, plastičnih boca, starih čarapa te čak i svoje kose

U subotu, 25. srpnja, japanski se tanker, registriran pod zastavom Paname, MV Wakashio, nasukao kod koraljnog grebena blizu tropskog otoka Mauricijusa u Indijskom oceanu. Brod je tamo bio više od tjedan dana prije nego što su se u njegovom trupu pojavile pukotine. Brod je prevozio 200 tona dizela i 2800 tona teškog loživog ulja, koje je počelo curiti iz broda.

Tirkizno plava laguna kod obalnog sela Mahébourg počela se crniti na satelitskim snimkama koje pokazuju kakav utjecaj je to onečišćenje imalo na prirodu. Vlada Mauricijusa je 7. kolovoza proglasila incident nacionalnom izvanrednom situacijom nakon što se najmanje 1000 tona loživog ulja već izlilo u lagunu. Curenje nafte sada je zaustavljeno, međutim, vlasti se sad utrkuju s vremenom kako bi maknule 2500 tona preostale nafte iz tankera prije nego što se raspadne na pola i dodatno zagadi vodu.

Stanovnici Mauricijusa, međutim, misle da su vlasti presporo djelovale i uzeli su stvar u svoje ruke. Stanovnici, čiji prihodi ovise o otočkom turizmu i ribolovu, čine ono što mogu kako bi zaustavili ulje praveći zaštitnu branu od lišća šećerne trske, plastičnih boca i starih čarapa. U posljednje vrijeme, u zajedničkim naporima, volonteri su rezali i kosu kako bi pomogli u apsorpciji izlijevanja ulja.

Znanost koja stoji iza tog postupka je jednostavna: ljudska kosa je lipofilna, što znači da odbija vodu, ali se veže na ulje i djeluje kao vrlo učinkovit separator jer jedan kilogram kose može apsorbirati 8 litara ulja. Kampanja koju su pokrenuli na Mauricijusu poziva ljude da odrežu svoju kosu kako bi prikupili masovne količine ljudske dlake s ciljem pomaganja zaustavljanja izlijevanje nafte. Neki frizeri nude čak i besplatne frizure onima koji su spremni darivati kosu.

Planirano je da kosa bude ušivena u cijevi i mreže koje bi plutale na vodi kako bi skupljala i čistila ulje, a ljudi su odlučni da provedu taj pothvat, usprkos upozorenjima vlade da se drže dalje od mjesta izlijevanja i ne riskiraju svoje zdravlje.