Pametne autobusne čekaonice: Mjere temperaturu i čiste zrak, a nisu preskupe!

Izvor napajanja je uglavnom autonoman jer su na krovu montirane solarne ploče

Čekate li neku gradsku liniju autobusa ili tramvaja u Zagrebu ili bilo gdje u Hrvatskoj, možete računati na nadstrešnicu na stanici i to je sve od sadržaja. U Južnoj Koreji sad su odlučili pretvoriti čekaonice u hi-tech površine, koje štite od koronavirusa, a istovremeno vam pružaju i mogućnost zabave. Nazvali su ih Smart Shelter ili pametna skloništa, a dosad ih je postavljeno desetak u Seoulu.

Ovi ograđeni prostori imaju sve što je potrebno poslovično napaćenom i prestrašenom građaninu u vrijeme koronakrize. prije ulaza sklonište vam automatski mjeri temperaturu i ako ona prelazi 37.5 stupnjeva pristup vam je onemogućen. U samom prostoru radi klima-uređaj, ultraljubičasti sterilizatori čiste zrak, a tu su i uređaji za dezinficiranje za ruke te utičnice za punjenje mobitela i prijenosnih računala.

Naravno, vozni red je izložen na video zidu, a sve motre i video kamere. Izvor napajanja je uglavnom autonoman jer su na krovu montirane solarne ploče. Cijeli sustav razvio je LG Electronics, a jedna stanica košta oko 77.000 eura – što definitivno nije puno…