Kviz pitanje: Znate li kad je izdana prva vozačka dozvola na svijetu?

U Francuskoj su prve vozačke dozvole izdane vozačima 1899. godine, u Velikoj Britaniji je vozača dozvola obvezna od 1904. godine,

Bez vozačke dozvole nema vožnje, odnosno u nekim slučajevima nažalost ima, ali takvi avanturisti opasno se igraju sa zakonom. Kada je sve počelo? Odgovor na tu misteriju daje muzej Mercedes-Benza u Stuttgartu. Prvi dokument izdan je 1888. godine Carlu Benzu, koji je zajedno s Gottliebom Dailmerom stvorio automobilski imperij. Vlasti u njemačkom Mannheimu izdale su mu dozvolu da testira svoje motorno vozilo na tadašnjim cestama.

U Francuskoj su prve vozačke dozvole izdane vozačima 1899. godine, u Velikoj Britaniji je vozača dozvola obvezna od 1904. godine, a u SAD-u se prve dozvole također ovjeravaju od 1904. godine. Njemačka je službene vozačka dozvole uvela 1909. godine.

Što se Hrvatske tiče sve je počelo s Ferdinandom Budickim, Iako je Ferdinand Budicki 28. kolovoza 1901. dobio svjedodžbu za upravljanje automobilom u Beču, ponovno je morao polagati vozački ispit 27. srpnja 1910. u Zagrebu, ishodivši pritom vozačku dozvolu pod rednim brojem 1. Njegovu automobilu je dodijeljen broj 8. Iskaznicu koja je tiskana na platnu potpisao je u ime policijskoga povjerenstva gospodin Rajzer. Izdana je 4. kolovoza 1910. Budicki je imao prvu autoškolu u Hrvatskoj još 1904., ali bez povjerenstva za polaganje vozačkog ispita. Istovremeno s radom kreće i prva autoškola u Njemačkoj.