Novi problemi: Nemoguća misija 7 snima se u Norveškoj ali i podiže pitanja o pravima radnika

Norveška je najnovija destinacija franšize Nemoguća misija i njezinog glavnog i nezaobilaznog glumca Toma Cruisea

Produkcija filma Nemoguća misija 7 je za potrebe snimanja unajmila dva broda s norveške krstareće linije Hurtigruten. Svrha brodova je smještaj glumačke postave, za koju je sam Cruise navodno platio 666.568 dolara, dok će barem jedan od brodova biti usidren je u Hellesyltu i služit će kao brod hotel tijekom snimanja. Norveška vlada je čak izuzela filmsku posadu iz karantenskih zahtjeva, dok je Norveški filmski institut uložio u proizvodnju filma 5.69 milijuna USD.

Međutim, dva norveška sindikata, Fellesforbundet i Sjømannsforbundet, prijavili su brod Hurtigruten policiji zbog kršenja Zakona o imigraciji, a kao razlog naveli premala minimalna primanja  za filipinske radnike na brodu.

– Potpuno je neopravdano da brod može biti usidren s razinom plaća do 3.30 USD na sat – rekao je čelnik sindikata Johnny Hansen za udrugu norveških pomoraca.

– Nije u redu koristiti brod koji će ići u međunarodnu špediciju kao hotel, te zatvoriti oči i nadati se da nitko neće saznati da zaposlenici nisu niti blizu plaća i uvjeta rada koji su zakonski propisani – rekao je čelnik Fellesforbunda Jørn Eggum.

Podsjetimo da je sedmi dio franšize imao problema i prije Norveške jer je prvo sniman u Italiji dok ga pandemija nije zaustavila, pa je nakratko je preseljen u Veliku Britaniju te se sada se nalazi u Norveškoj. Navedimo i da film režira Christopher McQuarrie i da bi premijeru trebao doživjeti u studenom 2021. godine, ako ne bude daljnjih problema.