PIT manevar američke policije: Od 2016. do danas nakon njegove primjene poginulo je najmanje 30 ljudi!

Od navedenih smrtnih slučajeva čak 18 ih se dogodilo nakon što su policajci pokušali zaustaviti vozače koji su skrivili minorni prometni prekršaj

O postupcima američke policije naširoko se raspravlja, prosvjeduje se, a neki pak i brane primijenjene metode. Jedna od prometnih kontroverzi je takozvani Precision immobilization technique ili PIT, kad se policijsko vozilo u potjeri zalijeće u stražnji bočni kraj vozila koje pokušava zaustaviti. Obično ga to destabilizira, vozač izgubi kontrolu i automobil se zaustavi. Potom slijedi daljnja policijska procedura.

Međutim, neki slučajevi potjere ne završe dobro, a The Washington Post piše da je nakon PIT-a od 2016. do danas poginulo najmanje 30 ljudi. Neke policijske jedinice nisu ni dostavile podatke pa je taj broj sigurno veći.

Od navedenih smrtnih slučajeva čak 18 ih se dogodilo nakon što su policajci pokušali zaustaviti vozače koji su skrivili minorni prometni prekršaj.

Mnogi eksperti tvrde da je do brzina od 75 km/h ovaj manevar relativno siguran, a Los Angeles Police Department ne dopušta primjenu PIT-a iznad brzine od 55 km/h.

Na glavnoj fotografiji je možda i najteži slučaj iz 2017. godine kad je nakon primjene PIT-a u Sjevernoj Karolini u poginulo dvoje tinejdžera, kad je 15-godišnji Osiel Carbajal uzeo Dodge Caravan bez dozvole roditelja, vozio prebrzo, a policijski automobil ga je izbacio s ceste… Nakon toga PIT je zabranjen u Sjevernoj Karolini za vozila koja su brža od 85 km i u slučaju kad prijava ne uključuje ozbiljno kazneno djelo.