Snažne alergijske reakcije: Mirisi u novim automobilima postaju prošlost!

Svaki od tih mirisa sastoji se od spojeva kao što su akrolein, acetaldehid, benzen, etilbenzen, formaldehid, stiren, toluen i ksilen.

Miris interijera novog automobila nešto je po čemu se izdvaja svaki proizvođač, a na njegovom formiranju rade posebni timovi. No, tome se bliži kraj i u ovom dijelu svijeta, piše britanski magazin Autocar. Naime, svaki od tih mirisa sastoji se od spojeva koji se koriste u plastici, ljepilima ili tekstilima, kao što su akrolein, acetaldehid, benzen, etilbenzen, formaldehid, stiren, toluen i ksilen. Kombinacija navedenih spojeva često izaziva alergijske reakcije vozača i putnika, a spominje se iritacija očiju, kratkoća daha, mučnina, vrtoglavica…

Karakterističan miris u interijeru automobila već su zabranile Južna Koreja, Rusija te Kina (od 2021. godine). Ford je već patentirao proizvodni proces koji u potpunosti uklanja taj miris. Ekonomska komisija za Europu Ujedinjenih naroda donijela je smjernice i za naš kontinent, a procjena je da će proizvođači automobila vrlo brzo neutralizirati mirise interijera zbog studija o alergijskim reakcijama.